Одмор за целото тело: Сите придобивки на лежењето со кренати нозе!

Оваа положба ќе ги опушти мускулите на вратот и ќе ја намали тензијата. Резултатите дефинитивно се изненадувачки!

Сигурно веќе сте слушнале дека подигањето на нозете над трупот има многу предности за вас. Еден од доказите за ова е и положбата во која се ставаат пациентите кои доживеале некаква траума или имаат проблеми со долниот дел од телото.

Еве како поткревањето на нозете покрај ѕид може позитивно да влијае на вас секојдневно. Ова ќе ви помогне да се чувствувате подобро, а ова се причините: 

  1. Положбата нозе-покрај-ѕид доаѓа од Индија. Се тврдело дека има многу предности затоа што овозможува одмор на трупот. Кога ќе легнете на грб, ’рбетот ви е потпрен на подот така што грбот ви е потполно прав. Оваа положба, исто така, го намалува лошиот товар од ’рбетот и грбот.
  2. Оваа позиција ја олеснува циркулацијата низ целото тело. Дополнителното оптоварување кое го трпат нозете не е добро за циркулацијата. Оваа состојба предизвикува чувство на тежина во долниот дел на телото затоа што целата ваша маса во текот на денот паѓа на нозете. 
  3. Ви помага да се опуштите. Подигањето на нозете покрај ѕид и длабокото дишење има релаксирачко дејство. Всушност, ова е еден вид медитација затоа што помага крвта да протекува низ целото тело и така ве релаксира.
  4. Ќе ви помогне да се повратите после напорно вежбање. Доколку сте поодморени вашиот тренинг ќе биде подобар, а некогаш е тешко брзо да се опоравите меѓу вежбањата. Ваквата положба ќе ви помогне побрзо да се одморите и да поминете поквалитетно време во теретана.
  5. Оваа положба ќе ги релаксира и мускулите на вратот и ќе ја намали тензијата. Некои велат дека дури може и да ја замени масажата, така што ви предлагаме што поскоро да ја пробате.