Одвреме-навреме срцето забрзано ви чука? Овие се совети за самопомош

Отчукувањата на срцето треба да изнесуваат помеѓу 60 и 100 отчукувања, помалку од тоа може да влијае на целокупното здравје, но повеќе од оваа бројка, ќе доведе до бројни здравствени ризици и проблеми.

Изненадувачки, но краткорочното забрзување на отчукувањето на срцето сосема е природно, а најчесто се случува како последица на емоционален стрес, временските услови (висока температура и влажност на воздухот, поради што телото мора да работи повеќе), брзи промени на положбата на телото, физичка активност, но и поради промени во хормоните.

Но, во состојба на мирување, отчукувањата на срцето треба да изнесуваат помеѓу 600 и 100 отчукувања во минута. Помалку од тоа може да влијае на целокупното здравје, но повеќе од ова ќе доведе до бројни здравствени ризици и проблеми.

Затоа, за да отчукувањата на срцето во состојба на мирување се држи под контрола, најдобро е да се соочите со причината за самиот проблем.

При појава на вака состојба може да си помогнете практикувајќи:

  • Вежби за дишење
  • Опуштање и истегнување
  • Прошетка во природа
  • Топла и релаксирачка купка

Од друга страна, долгорочните промени во начинот на живот ќе доведат и до долгорочно подобрување на отчукувањата на срцето. Таквите промени вклучуват:

  • Физичка активност
  • Хидратација на телото
  • Ограничена употрена на стимуланси како кафе и никотин
  • Ограничено консумирање алкохол