Операција на буден мозок-краниотомија

Операцијата на буден мозок, исто така наречена будна краниотомија, е вид на процедура што се изведува на мозокот додека сте будни. Операцијата на буден мозок се користи за лекување на некои мозочни (невролошки) состојби, вклучувајќи некои тумори на мозокот или епилептични напади.

Операцијата на буден мозок, исто така наречена будна краниотомија, е вид на процедура што се изведува на мозокот додека сте будни. Операцијата на буден мозок се користи за лекување на некои мозочни (невролошки) состојби, вклучувајќи некои тумори на мозокот или епилептични напади.

Ако вашиот тумор или областа на вашиот мозок каде што се појавуваат вашите напади (епилептичен фокус) е во близина на деловите од вашиот мозок што го контролираат видот, движењето или говорот, можеби ќе треба да бидете будни за време на операцијата. Вашиот хирург може да ви поставува прашања и да ја следи активноста во вашиот мозок додека одговарате.

Вашите одговори му помагаат на вашиот хирург да се осигура дека тој или таа ја третира точната област од вашиот мозок на која и е потребна операција. Постапката исто така го намалува ризикот од оштетување на функционалните области на вашиот мозок што може да влијае на вашиот вид, движење или говор.

Зошто се прави
Ако туморот или делот од вашиот мозок што предизвикува напади треба хируршко отстранување, лекарите мора да бидат сигурни дека тие не ја оштетуваат областа на мозокот што влијае на вашиот јазик, говор и моторни вештини.

Тешко е да се одредат тие области точно пред операцијата. Операцијата на буден мозок му овозможува на хирургот да знае точно кои области од вашиот мозок ги контролираат тие функции и да ги избегнува.

Ризици
Некои од ризиците од операцијата на буден мозок вклучуваат:

Промени во вашата визија
Напади
Тешкотии со говорот или учењето
Губење на меморијата
Нарушена координација и рамнотежа
Мозочен удар
Оток на мозокот или премногу течност во мозокот
Менингитис
Истекување на спинална течност
Слаби мускули
Што можете да очекувате

Пред операција
Лекарите прво ќе утврдат дали операцијата на буден мозок е вистинскиот избор за вас. Лекарите исто така ќе објаснат што може да очекувате за време на процедурата и придобивките и ризиците од операцијата на буден мозок.

Операцијата на буден мозок нуди многу предности. Луѓето кои имаат тумори на мозокот или центри за напади (епилептични фокуси) во близина на функционалното мозочно ткиво, чии состојби некогаш се сметаа за неоперативни, може да размислат за операција на буден мозок за да ги намалат компликациите и ризикот од оштетување на функционалното мозочно ткиво.

Операцијата на буден мозок може да помогне безбедно да се намали големината на растечките тумори на мозокот, што може да го продолжи животот и да го подобри квалитетот на животот.

Како и со секоја операција на мозокот, операцијата на буден мозок има потенцијал за ризици и компликации. Тие вклучуваат крварење, оток на мозокот, инфекција, оштетување на мозокот или смрт.

Други хируршки компликации може да вклучуваат напади, мускулна слабост и проблеми со меморијата и размислувањето.

Пред операцијата, вашиот неврохирург или патолог за говор може да побара од вас да идентификувате слики и зборови на картички или на компјутер за да може вашите одговори да се споредат за време на операцијата.
За време на мапирањето на мозокот, вашиот лекар ги идентификува областите на вашиот мозок кои го контролираат видот, говорот и движењето за да ја одреди прецизната локација за да се изврши операција на мозокот без да ја намали функцијата на вашиот мозок.

Специјалист за анестезија (анестезиолог) ќе ви даде некои лекови за да ве заспие за делови од операцијата на вашиот буден мозок. Вашиот неврохирург ќе примени лекови за вкочанетост на вашиот скалп за да ја обезбеди вашата удобност.

За време на процедурата, лекарите ја ставаат вашата глава во фиксирана положба за да ја држите главата мирна и да ја осигураат хируршката точност. Дел од вашата коса ќе биде исечена. Вашиот хирург потоа отстранува дел од вашиот череп за да стигне до вашиот мозок.

Ќе бидете седатирани и поспани додека дел од вашиот череп е отстранет на почетокот на операцијата, а исто така и кога лекарите повторно ќе го закачат черепот на крајот од операцијата. За време на операцијата, вашиот анестезиолог ќе престане да дава седативни лекови и ќе ви дозволи да се разбудите.

Ако вашиот мозочен тумор или епилептичен фокус е блиску до областите на вашиот мозок кои го контролираат видот, говорот или движењето, вашиот лекар ќе спроведе мапирање на мозокот. Ова му дава на вашиот неврохирург мапа на мозочните центри кои ја контролираат секоја од овие функции. Вашиот хирург, исто така, може да изврши мапирање на мозокот подлабоко во вашиот мозок за време на операцијата.

Вашиот неврохирург ја користи оваа карта за да избегне оштетување на овие области и да ги зачува овие функции. Мапирањето на мозокот, заедно со 3-Д компјутерските слики, му овозможува на вашиот хирург безбедно да отстрани што е можно поголем дел од вашиот мозочен тумор или епилептичен фокус и да ги намали ризиците од оштетување на важни телесни функции.

За време на операцијата, вашиот неврохирург или патолог за говор може да ви постави прашања или да побара од вас да идентификувате слики и зборови на картички или компјутер што сте ги виделе пред операцијата. Вашиот лекар може да побара од вас да правите движења, да идентификувате слики на картички, да броите броеви или да кренете прст. Вашите одговори му помагаат на вашиот хирург да ги идентификува и избегне функционалните области во вашиот мозок.

Вашиот медицински тим користи и детални 3-Д компјутерски слики од вашиот мозок направени пред и за време на вашата операција, вклучително и интраоперативна МНР и хирургија на мозокот со компјутерска помош, за да го насочи отстранувањето на што е можно поголем дел од туморот на мозокот или епилепсијата.

Вашиот анестезиолог и хируршки тим внимателно ги следат и проценуваат функциите на вашето тело и мозокот и го предупредуваат вашиот хирург доколку операцијата влијае на функцијата на мозокот.

По операцијата
По операцијата, вашиот хирург може да побара МНР за да се осигура дека отстранувањето на туморот или епилептичниот фокус е целосно.

Веројатно ќе бидете во единицата за интензивна нега некое време по операцијата и ќе поминете околу два до три дена во болница.

Генерално може да се вратите на работа и вообичаени активности за шест недели до три месеци. Ќе имате последователен состанок со вашиот лекар околу три месеци по операцијата.

Резултати
Ако сте имале буден операција на мозокот за справување со епилепсија, генерално треба да видите подобрувања во вашите напади по операцијата. Некои луѓе се без напади, додека други доживуваат помалку напади отколку пред операцијата. Повремено, некои луѓе немаат промена во зачестеноста на нивните напади.

Ако сте имале буден операција на мозокот за отстранување на тумор, вашиот неврохирург генерално би требало да може да го отстрани најголемиот дел од туморот. Можеби сепак ќе ви требаат други третмани, како терапија со зрачење или хемотерапија, за да помогнете во уништување на преостанатите делови од туморот.