Ослободете се од стресот за само неколку минути

Американскиот психолог Мајкл Крег советува како да го контролирате бесот:

Кога некој многу ќе ве налути ви скока притисокот, срцето почнува да ви чука забрзано и на раб сте сешто да кажете, важно е да научите да го контролирате бесот и да го зачувате здравјето. Се што ќе изговорите во афект нема да биде конструктивно, затоа прво оддалечете се и смирете се.

Американскиот психолог Мајкл Крег советува како да го контролирате бесот:

  • Прво длабоко вдишете, затоа што кога се нервираме забораваме на дишењето, а тоа директно е поврзано со состојбата на умот;
  • За смирување потребно е дишење „од стомак“, потоа преку градите од врвот на белите дробови, што е можно подлабоко и побавно;
  • Сменете ја ноздрата на која вдишувате затоа што во момент на раздразливост повеќе се користи едната, што не е добро. Проверете која е поактивна и префрлете се на спротивната, а после 90 секунди вратете се на првата и така наизменично;
  • Кога сте бесни никако не седнувајте или не легнувајте, правете нешто што ве заморува физички (трчајте, вежбајте, чистете…) Заморот во мускулите го ослободува мозокот од напнатост;
  • Масирајте го срцето така што со дланките кратко ќе го протриете централниот дел од градите. После оваа „самотерапија“ ќе почувствувате олеснување, ќе бидете смирени и порационално ќе зборувате со личноста која ве налутила.