Остеопорозата ги демне сите, затоа сменете ги навиките!

Доколку сте пушач потрудете се да ја коригирате оваа навика со оглед на тоа дека пушењето претставува сериозен фактор ризик за остеопороза.

Не чекајте да стане предоцна за да почнете да се грижите за здравјето, а особено за здравјето на коските, односно активно да работите на превенцијата од остеопороза. Оваа болест доведува до намалување на густината на коските и ги прави поподложни на фрактури. Повеќето заболени од остеопороза се жени, иако ни мажите не се поштедени од оваа болест.

Од клучна важност кога станува збор за превенцијата е низ исхраната да се внесува доволно калциум и витамин Д. Освен млечните производи со калциум се богати и смоквите, бадемите, зелениот листест зеленчук, брокулата, бамјите, сардините, лососот и тофуто. Храната збогатена со витамин Д, како и морската риба претставуваат добри извори на овој витамин. Важен е и внесот на магнезиум, калиум и витамин Ц, кои главно ги има во овошјето и зеленчукот и јаткастите плодови. Од исхраната исфрлете ги газираните сокови и органичете го внесот на алкохол, кофеин и сол.

Доколку сте пушач потрудете се да ја коригирате оваа навика со оглед на тоа дека пушењето претставува сериозен фактор ризик за остеопороза.

Конечно, редовно бавете се со физички активности – одење, вежби за сила со сопствената тежина, јога и таи-чи кои го поддржуваат здравјето на коските, го подобруваат држењето на телото и го намалуваат ризикот од падови.