Откриен факторот на ризик за дебелина кај тинејџерите

Откриено е дека младите личности кои доцна заминуваат в кревет, односно на спиење во текот на работната недела можат да имаат проблеми со прекумерната тежина

Група американски истражувачи врз основа на истражување спроведено над 3 300 тинејџери утврдиле дека младите личности кои доцна заминуваат в кревет, односно на спиење во текот на работната недела можат да имаат проблеми со прекумерната тежина.

Сепак, ова не значи дека тинејџерите кои доцна одат на спиење обавезно ќе имаат вишок килограми, туку само дека може да се забележи поврзаност меѓу зголемениот индекс на телесна маса и доцното одење в кревет.

Истражувачите, исто така, напоменуваат дека тинејџерите во текот на ноќта би требало да спијат околу 9 часа.

Заклучок – спијте доволно и бидете здрави и згодни!