Откриен мистериозен облик на комуникација во мозокот

Група стручњаци од Охајо откриле мистериозен и досега непознат облик на комуникација која се одвива во мозокот, а кој ја шокираше научната јавност.

И покрај големите научни откритија мозокот и понатаму е под превезот на мистеријата, а сега научниците од Универзитетот Кливленд откриле нови механизми на комуникација во мозокот. Тимот го објавил својот најнов напис за, како што самите ја нарекле, „безжичната“ комуникација која може да „скока“ преку различни делови во мозокот.

„Додека спиеме, кортексот и хипокампусот во мозокот испраќаат мистериозни невронски бранови. Веќе долго знаеме за овие бранови, но никој не ја знае нивната точна функција и никој не веруваше дека можат спонтано да се размножуваат“, вели Доминик Дуранд, стручњак од Универзитетот во Охајо.

Тимот во текот на своето истражување успеал да симулира комуникација преку потполно отсечено мозочно ткиво, додека одвоените делови останале во непосредна близина.

“Ова за нас и за секој научник со кој зборувавме досега, беше моќен момент“, рекле истражувачите кои биле дел од проектот.