Откриена единствената причина поради која побелува косата

За жал, кај оние кои веќе ја загубиле бојата на косата и обелеле клетките кои создаваат пигмент, не можат да се регенерираат!

Ако сте забележале дека вашата коса почнала да побелува, единственото нешто што треба да го сторите е – да се опуштите! Имено, научниците откриле дека косата не побелува од старост, туку од премногу стрес.

Истражувачите откриле дека клетките задолжени за производство на пигмент кој и дава боја на нашата коса исчезнуваат кога телото премногу е изложено на длеување на кортизолот – хормон на стресот.

Истражувањето било спроведено над глувци и покажало дека бојата „пресушува“ во оној момент кога животните се изложени на стрес.

За жал, оние кои веќе ја загубиле бојата на косата и побелеле, клетките кои создаваат пигмент не можат да се регенерираат, па така косата останува бела.

 

Но кај оние кои се уште ја имаат природната боја може да се спречи поголема штета, затоа едноставно опуштете се!