Откриена вакцина која лекува алергија на мачки

Личностите на кои им е дијагностицирана алергија на мачки всушност се алергични на протеинот Дел д1 кој се наоѓа во крзното на ова животно.

Доколку сте љубител на мачки, а заради алергија би ви било невозможно да престојувате во нивна близина, без страв сега тоа го можете. Личностите на кои им е дијагностицирана алергија на мачки всушност се алергични на протеинот Дел д1 кој се наоѓа во крзното на ова животно. Кога овој протеин ќе влезе во организмот на личност која е алергична, доаѓа до зголемено производство на хистамини што предизвикува црвенило во очите, кивање и отежнато дишење. Ова е особено опасно за личностите кои боледуваат од астма или некој друг облик на болест која влијае на дишните патишта.

Откриена е вакцина која им се вбризгува на мачките и со тоа го зајакнува нивниот имунолошки систем, помагајќи им на тој начин да го елиминираат овој протеин од организмот. Научниците ја развивале подолго од 10 години и истакнуваат дека досегашните истражувања и експерименти ја покажале нејзината делотворност. Меѓутоа, оваа вакцина се уште не е влезена во комерцијална употреба.