Откриено: 125 се годините до кои можат да живеат луѓето

Телото достигнува одредена граница на пропаѓање, после која не е можно враќање во претходната состојба

Истражувачите од медицинскиот факултет Алберт Ајнштајн во Њујорк спровеле истражување за да откријат зошто луѓето не можат да живеат подолго од 125 години. Официјално најстарата личност во светот е Французинката Џејн Калмент која умрела во 1997 година во 123 година од животот и тоа е најдолгиот живот век забележен кога било.

Стручњаците велат дека луѓето едноставно не можат да живеат подолго од 125 години затоа што телото достигнува одредена граница на пропаѓање, после која не е можно враќање во претходната состојба.

Иако е уважено мислењето дека животниот век во просек се продолжува, научниците дошле до заклучок дека таа појава во одреден дел предизвикува помала стапка на смртност на новороденчињата и децата, што автоматски ја поместува горната граница на просечниот животен век.

Истражувачите се согласни дека луѓето од деценија во деценија живеат навистина подолго, но само до одредена граница – а тоа е 125-та година од животот.