Откриено зошто мастурбацијата е добра за нашето здравје

Мастурбацијата ги зајакнува мускулите на матката, а здрава е и за срцето затоа што е слична на вежбањето.

Докторката Џесика Орајли објаснила зошто мастурбацијата е толку добра. За време на оргазмот во мозокот се активираат клетки заслужни за пријатното чувство, а центарот за резонирање и однесување се гаси во моментот на доживување задоволство. Всушност, сите центри за задоволство во мозокот се активирани, а целото резонирање оди на одмор.

„Нервите на пелвиксот го пренесуваат надразнувањето на вагината и цервиксот, ректумот и бешиката. Нервите потоа го пренесуваат надразнувањето до клиторисот и назад преку нервите на вагината и матката. Со еден збор сите нерви на матката и вагината, но и абдоменот доживуваат пријатност. Како и целото тело“, објаснила докторката.

Освен тоа мастурбацијата е добра од повеќе причини, а една од нив е таа дека сексот е многу подобар ако си го познавате сопственото тело. Така го запознавате своето тело и учите што ви годи и што ве возбудува, а можете истото да му го правите и на партнерот.

Мастурбацијата го зголемува либидото, па се препорачува секогаш кога ќе почувствувате дека имате проблем. Самозадоволувањето помага и полесно да доживеете оргазам кога сте со партнерот. Така станувате посамоуверени и учите да го сакате своето тело што е мошне секси.

 

Ако сакате вашите оргазми да бидат подолги и поинтензивни – поиграјте си со себе одвреме-навреме. Мастурбацијата ги зајакнува мускулите на матката кои се потребни за време на сексот за да доживувате подобри оргазми. Здрава е и за срцето затоа што е слична на вежбањето. Доаѓа до забрзување на пулсот и побрза циркулација што придонесува за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Вашиот мозок, исто така, ќе ви биде благодарен затоа што за време на мастурбацијата и тој се чувствува добро. Освен телото ќе ви биде освежено и менталното здравје, а сето тоа ќе влијае на вашиот став и потреба за секс.