ОТКРИТИЕ ПОВРЗАНО СО АВТОИМУНИТЕ БОЛЕСТИ: Зошто некои пациенти имаат проблеми и месеци откако ќе се опорават од КОВИД-19?

Постоечките тестови за откривање на автоантитела може да укажат на кого меѓу болните со КОВИД-19, лековите за лупус и ревматоиден артритис би можле да им помогнат при ублажување на симптомите.

Неодамна спроведено истражување открило кај пациентите кои се опоравиле од КОВИД-19 автоантитела кои наликуваат на оние какви е можно да се најдат кај пациентите со лупус и со ревматоиден артритис.

Тоа е знак дека нивниот имун систем се свртел против нивното тело и почнал да го напаѓа генетскиот материјал на нивните клетките наместо коронавирусот, што може да ја влоши состојбата кај потешките форми на болеста КОВИД-19, но и да објасни зошто одредени пациенти и со месеци имаат здравствени проблеми иако се водат дека се опоравени.

Ова откритие би можело да помогне и при лекувањето на пациентите. Постоечките тестови за откривање на автоантитела можат да укажат кому меѓу болните со КОВИД-19, лековите за лупус и за ревматоиден артритис би можело да им помогнат при ублажување на симптомите. Имено, за тие болести се уште не постои лек.