Отопластиката – естетска хирургија на увото е некогаш неопходна поради менталното здравје

Може да изберете да направите отопластика ако ви пречи колку вашите уши се  далеку од вашата глава. Може да размислите и за отопластика ако вашето уво или уши се погрешно обликувани поради повреда или вроден дефект.

Отопластиката – исто така позната како естетска хирургија на уво – е процедура за промена на обликот, положбата или големината на ушите.

Може да изберете да направите отопластика ако ви пречи колку вашите уши се  далеку од вашата глава. Може да размислите и за отопластика ако вашето уво или уши се погрешно обликувани поради повреда или вроден дефект.

Отопластиката може да се направи на која било возраст откако ушите ќе ја достигнат нивната целосна големина – обично по 5-годишна возраст – до зрелоста.

Ако детето е родено со истакнати уши и одредени други проблеми со обликот на увото, шината може успешно да ги исправи овие проблеми ако се започне веднаш по раѓањето.

Може да размислите за отопластика ако:

Увото или ушите ви се држат премногу далеку од вашата глава
Вашите уши се големи во однос на вашата глава
Незадоволни сте од претходна операција на увото
Отопластиката обично се прави на двете уши за да се оптимизира симетријата.

Отопластиката нема да ја промени локацијата на вашите уши или да ја промени вашата способност за слушање.
Ризици
Отопластиката, како и секој друг вид на голема операција, има ризици, вклучувајќи го и ризикот од крварење, инфекција и несакана реакција на анестезија.

Други ризици поврзани со отопластика вклучуваат:

Лузни. Додека лузните се трајни, тие најверојатно ќе бидат скриени зад вашите уши или во наборите на вашите уши.
Асиметрија во поставувањето на ушите. Ова може да се случи како резултат на промени во текот на процесот на лекување. Исто така, операцијата може да не ја исправи успешно постоечката асиметрија.
Промени во чувствителноста на кожата. За време на отопластиката, репозиционирањето на вашите уши може привремено да влијае на чувствителноста на кожата во областа. Ретко, промените се трајни.
Алергиска реакција. Можно е да имате алергиска реакција на хируршката лента или други материјали што се користат за време или по процедурата.
Проблеми со конците. Шевовите што се користат за обезбедување на новата форма на увото може да се движат на површината на кожата и треба да се отстранат. Ова може да предизвика воспаление на засегнатата кожа. Како резултат на тоа, можеби ќе ви треба дополнителна операција.
Прекумерна корекција. Отопластиката може да создаде неприродни контури што прават ушите да изгледаат како закачени наназад.

Како се подготвувате
Ќе разговарате со пластичен хирург за отопластика. За време на вашата прва посета, вашиот пластичен хирург најверојатно ќе:

Прегледајте ја вашата медицинска историја. Бидете подготвени да одговорите на прашања за сегашните и минати медицински состојби, особено за какви било инфекции на увото. Вашиот лекар може да ве праша и за какви било лекови што ги земате или сте земале неодамна, како и за какви било операции што сте ги имале.
Направете физички преглед. За да ги одреди вашите опции за третман, вашиот лекар ќе ги испита вашите уши – вклучувајќи ја нивната поставеност, големина, форма и симетрија. Лекарот исто така може да ги фотографира вашите уши за вашата медицинска евиденција.
Разговарајте за вашите очекувања. Вашиот доктор најверојатно ќе ве праша зошто сакате отопластика и какви резултати очекувате по процедурата. Осигурајте се дека ги разбирате ризиците од отопластика, како што е можна прекумерна корекција.
Ако сте добар кандидат за отопластика, вашиот лекар може да препорача да преземете некои чекори за да се подготвите пред вашата процедура.

Храна и лекови
Најверојатно ќе треба да избегнувате аспирин, антиинфламаторни лекови и хербални суплементи, кои можат да го зголемат крварењето.

Други мерки на претпазливост
Пушењето го намалува протокот на крв во кожата и може да го забави процесот на заздравување. Ако пушите, вашиот лекар ќе препорача да престанете да пушите пред операцијата и за време на закрепнувањето.

Исто така, ќе треба да направите планови некој да ве вози дома по операцијата и да остане со вас првата ноќ од закрепнувањето.
Пред
Отопластиката може да се направи во болница или во амбулантска хируршка установа.

Понекогаш постапката се прави со седација и локална анестезија, која вкочанува само дел од вашето тело. Во други случаи, општа анестезија – која ве онесвестува – може да се даде пред вашата процедура.

За време на отопластиката
Техниките на отопластика се разликуваат врз основа на тоа каков вид на корекција е потребна. Специфичната техника што ќе ја избере вашиот пластичен хирург ќе ја одреди локацијата на засеците и добиените лузни.

Вашиот лекар може да направи засеци:

На задниот дел од ушите
Во внатрешните набори на вашите уши
По правењето засеци, вашиот лекар може да ги отстрани вишокот на ‘рскавица и кожа. Потоа тој или таа ќе ја свитка ‘рскавицата во правилна положба и ќе ја зацврсти со внатрешни шевови. Ќе се користат дополнителни шевови за затворање на засеците.

Постапката обично трае околу два часа.

За време на отопластика, вашиот лекар хируршки ќе ја промени формата, положбата или големината на вашите уши. Засеците може да се направат на задниот дел на ушите, како што е прикажано погоре, или во внатрешните набори на ушите.

 

 

По отопластиката
По отопластика, вашите уши ќе бидат покриени со завои за заштита и поддршка.

Веројатно ќе почувствувате непријатност и чешање. Земете лекови против болки како што ви препорачал вашиот лекар. Ако земате лекови против болки и непријатноста ви се зголеми, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

За да го задржите притисокот врз ушите, избегнувајте да спиете на страна. Исто така, обидете се да не ги триете или ставате прекумерна сила на засеците. Размислете да носите кошули со копчиња или кошули со лабави јаки.

Неколку дена по отопластиката, вашиот лекар ќе ви ги отстрани завоите. Вашите уши најверојатно ќе бидат отечени и црвени. Можеби ќе треба да носите лабава лента за глава што ги покрива вашите уши ноќе неколку недели. Ова ќе ви помогне да не ги повлечете ушите напред кога се превртувате во кревет.

Разговарајте со вашиот лекар за тоа кога – или ако – вашите шевови ќе бидат отстранети. Некои шевови се раствораат сами. Другите мора да се отстранат во лекарската канцеларија во неделите по процедурата.

Прашајте го вашиот лекар кога е во ред да продолжите со секојдневните активности, како што се капењето и физичката активност.

Резултати
Откако ќе се отстранат вашите завои, веднаш ќе забележите промена во изгледот на вашите уши. Овие промени се трајни.

Ако не сте задоволни со вашите резултати, проверете кај вашиот хирург за можноста за операција за ревизија.