Отстранување на тетоважа-ласерска хирургија, хируршко отстранување и дермабразија

Отстранувањето на тетоважата е постапка направена за да се обиде да отстрани несакана тетоважа. Вообичаените техники кои се користат за отстранување на тетоважи вклучуваат ласерска хирургија, хируршко отстранување и дермабразија.

Отстранувањето на тетоважата е постапка направена за да се обиде да отстрани несакана тетоважа. Вообичаените техники кои се користат за отстранување на тетоважи вклучуваат ласерска хирургија, хируршко отстранување и дермабразија.

Мастилото за тетоважа се става под горниот слој на кожата. Тоа го прави отстранувањето на тетоважата покомплицирано – и поскапо – од оригиналната апликација за тетоважа.

Ако сте заинтересирани за отстранување на тетоважи, консултирајте се со лекар за кожа (дерматолог) за опциите. Не обидувајте се сами да ја отстраните тетоважата. Кремите за отстранување на тетоважи „направи сам“ и другите домашни третмани веројатно нема да бидат ефективни и може да предизвикаат иритација на кожата или други реакции.

Отстранувањето на тетоважата е постапка направена за да се обиде да отстрани несакана тетоважа. Вообичаените техники кои се користат за отстранување на тетоважи вклучуваат ласерска хирургија, хируршко отстранување и дермабразија.

Мастилото за тетоважа се става под горниот слој на кожата. Тоа го прави отстранувањето на тетоважата покомплицирано – и поскапо – од оригиналната апликација за тетоважа.

Ако сте заинтересирани за отстранување на тетоважи, консултирајте се со лекар за кожа (дерматолог) за опциите. Не обидувајте се сами да ја отстраните тетоважата. Кремите за отстранување на тетоважи „направи сам“ и другите домашни третмани веројатно нема да бидат ефективни и може да предизвикаат иритација на кожата или други реакции.

Може да размислите за отстранување на тетоважата ако жалите за тетоважата или ако не сте задоволни со изгледот на вашата тетоважа. Можеби тетоважата е избледена или замаглена, или пак одлучивте дека тетоважата не одговара на вашата моментална слика.

Отстранувањето на тетоважата исто така може да биде важно ако развиете алергиска реакција на тетоважата или други компликации, како што е инфекција.
Ризици
Веројатно има лузни по повеќето видови отстранување на тетоважи. Можна е и инфекција или промена на бојата на кожата.
Како се подготвувате
Ако размислувате за отстранување на тетоважата, консултирајте се со дерматолог. Тој или таа може да ги објасни опциите за отстранување на тетоважата и да ви помогне да го изберете методот кој најверојатно ќе биде ефективен за вашата тетоважа.

На пример, некои мастила за тетоважи повеќе реагираат на ласерски третман отколку други. Слично на тоа, малите тетоважи може да бидат добри кандидати за хируршко отстранување, додека други се едноставно премногу големи за да се отстранат со скалпел.


Што можете да очекувате
Отстранувањето на тетоважата често се прави како амбулантска процедура со локална анестезија. Вообичаени техники за отстранување на тетоважи вклучуваат ласерска хирургија, хируршко отстранување и дермабразија.

Ласерска операција
Ласерите со Q-switched – кои ослободуваат енергија во еден, моќен пулс – често се третман на избор за отстранување на тетоважи. Посебен тип на ласер – наречен Q-switched Nd:YAG – може да се користи на потемна кожа за да се избегне трајно менување на пигментот на кожата.

Пред ласерски третман, кожата се вкочанува со инјектирање на локален анестетик. Потоа на тетоважата се нанесува моќен пулс на енергија за да се загрее и да се скрши мастилото за тетоважа. Разнобојните тетоважи можеби ќе треба да се третираат со различни ласери и различни бранови должини.

По процедурата, може да забележите оток и евентуално појава на плускавци или крварење. Антибактериската маст може да помогне во промовирањето на заздравувањето. Најверојатно ќе ви требаат повторени сесии за да ја олесните тетоважата и можеби нема да биде можно целосно да ја избришете тетоважата.

Хируршко отстранување
За време на хируршкото отстранување, кожата се вкочанува со инјектирање на локален анестетик. Тетоважата се отстранува со скалпел, а рабовите на кожата повторно се зашиени. По постапката, антибактериската маст помага во промовирање на заздравувањето.

Хируршкото отстранување на тетоважата е ефикасно – но остава лузна и може да биде практично само за мали тетоважи.

Дермабразија
За време на дермабразијата, тетовираната област обично се лади додека не се вкочани. Потоа тетовираната кожа се бруса до подлабоко нивоа со ротационен уред со голема брзина што има абразивно тркало или четка. Ова му овозможува на мастилото за тетоважа да се исцеди од кожата.

Погодената област се чувствува болно и сурово неколку дена по процедурата. Закрепнувањето може да потрае до две до три недели. Поради непредвидливи резултати и помалку ефективни резултати од ласерот или комбинацијата на ласер и ексцизија, дермабразијата не е вообичаен избор.

Резултати
Тетоважите треба да бидат трајни, а целосното отстранување на тетоважата е тешко. Веројатно ќе остане одреден степен на лузни или варијации на бојата на кожата, без оглед на специфичниот метод на отстранување на тетоважата.