Ова е прв знак на акутна леукемија и затоа морате веднаш на лекар!

Умор, умор, умор...

Акутната леукемија за разлика од хроничната напредува брзо и прогесивно, а доколку со лекување не се почне навреме малигните клетки се делат мошне брзо.

Најчести симптоми се зголемување на бројот на бели крвни зрнца во периферната крв и зголемување на масите леукоцити во организмот. Меѓутоа честите инфекции и уморот кој не исчезнува ни после одмор може да се сметаат за симптом заради кој обавезно треба да појдете на лекар.

Доколку уморот се јавува во комбинација со краток здив, бледило на кожата, потење во текот на ноќта, благо зголемена температура која не поминува, веднаш појдете и направете крвна слика.

Не смеат да се занемарат ниту модриците, болката во коските и зглобовите, исечениците и повредите кои бавно зараснуваат, а под кожата можат да се видат и ситни црвени точкички.

Заморот особено оној ненадејниот, температурата, слабоста се јавуваат веднаш затоа што се зголемува леукемиската маса. Потоа можат и инфекциите и крвавењата, предупредуваат лекарите и препорачуваат веднаш да побарате лекарско мислење.