Ова никој не ви го кажал за кафето

Иако кафе сите пиеме, се уште постојат работи кои не сте ги знаеле за овој напиток

Дека кафето има позитивен ефект за здравјето на срцето, веројатно, знаете, но една шолја од овој топол напиток може да има влијание и на развојот на болести како што е дијабетесот, се тврди во една студија која всушност ги анализирала и поврзала претходни 28 студии на оваа тема, а е објавена во магазинот Diabetes Care.

Што уште не сте знаеле за кафето?

  • Можно е да се разбудите само од мирисот на кафе. Тоа е наведено во студија од Универзитетот во Сеул. Добра информација за сите кои имаат проблеми со станувањето наутро.

Жените кои уживаат во кафе имаат за 20 пати помали шанси да доживеат симптоми на депресија, стои во студија направена на Харвард.

  • Љубителите на кафе имаат за 20 % помали шанси за развој на Алцхајмерова болест. Оваа информација е претставена на годишниот Европски конгрес за оваа во 2014 година.
  • На универзитет во Тексас спроведено било истражување за да се пронајде поврзаност помеѓу кафето и еректилната дисфункција. Заклучокот е дека само две шолји кафе на ден можат за 42 % да ги намалат шансите за појава на овој проблем.
  • Годишно во цел свет се пијат околу 500 милијарди шолји кафе, од кои околу 14 милиони се еспресо.
  • Спротивно на врежаното мислење, темно прженото кафе има помалку кофеин отколку светло прженото кафе.

Кафето е стимуланс

Кофеинот, хемиска суспстанца која се ноаѓа во кафето, го поттикнува средишниот нервен систем. Ја зголемува интелектуалната острина, ја продолжува будноста и ја одложува појавата на замор. Ја подобрува визуелната перцепција и ја олеснува координацијата при сложени работи, на пример, возење авотмобил. Меѓутоа, прекумерното консумирање на кафе, може да предизвика нервоза, анксиозност и страв.