Ова се најболните работи кои човечкото тело може да ги доживее

Според Националната здравствена служба во Велика Британија, постојат 20 состојби кои предизвикуваат болка поради која нема да бидете во состојба да ги исполнувате секојдневните задачи.

Секој човек барем неколку пати во животот искусил болка. Било да станува збор за исченица, болки во грлото, главоболка, операција, секој има поинаков праг на толеранција на болка.

Меѓутоа, според Националната здравствена служба во Велика Британија, постојат 20 состојби кои предизвикуваат болка поради која нема да бидете во состојба да ги исполнувате секојдневните задачи.

„Тоа се сите видови на болка кои вообичаено се појавуваат во здравствениот систем. Хронична болка во долниот дел на грбот во некој момент од животот ќе почувствуваат 80% од населението, бидејќи човекот се наведнува, свиткува и прави низа други движења кои го погодуваат ‘рбетот„, вели д-р Гари Лерој, доктор по семејна медицина и напоменува и дека забоболката може да биде прилично болна, но луѓето често ја негираат.

„Вообичаено е дека не се грижиме толку за болката која ја чувствуваме од вратот нагоре„, додава тој.

Ова се 20 најболни работи кои човекот може да ги доживее:

 • Херпес зостер
 • Кластер главоболка
 • Смрзнато раме (синдром на вкочанетост и болки во рамената)
 • Скршени коски
 • CRPS (комплексен регионален болен синдром)
 • Срцев удар
 • Исчашување на вратниот пршлен
 • Анемија на српестите клетки
 • Артритис
 • Мигрена
 • Ишијас
 • Камен во бубрегот
 • Воспаление на слепо црево
 • Гихт
 • Тригеминална невралгија
 • Акутен панкреатитис
 • Ендометриоза
 • Чир на желудникот
 • Фибромијалгија
 • Болки по операција