Ова се најчестите опасности од пречестото седење

Седењето по цели денови, освен за држењето, лошо е и за органите.

Премногу седење може да предизвика штета на бројни органи – срцеви болести, преактивност на панкреасот, дури и рак на дебелото црево.

  • Пречестото седење го забавува протокот на крв и мускулите трошат помалку енергија, што предизвикува таложење на маснотии во ѕидовите на крвните садови.
  • Кога не сте активни, се забавуваат и функциите на мозокот, поради што потешко ќе размислувате, концентрирате и помните. Исто така, се зголемува можноста од појава на болки во вратот, вкочанетост на грбот и неправилно држење.

  • Пречестото седење доведува до дегенерација на мускулите, што делува главно на стомачните мускули, колкови и задникот. Со оглед дека поради недоволното движење абдоминалните мускули мируваат, честото седење поттикнува создавање на наслаги на наведните подрачја.
  • Честото седење ги слабее и коските и доведува до бројни проблеми со нозете, предизвикани од слаба циркулација.