Ова се најдобри показатели дека ве напаѓа стрес

Забрзаниот начин на живот, финансиските гржи и животните предизвици предизвикуваат стрес кој може да се крие зад невообичаени симптоми.

Забрзаниот начин на живот, финансиските гржи и животните предизвици предизвикуваат стрес кој може да се крие зад невообичаени симптоми.

  • Силни главоболки кои се најчести преку викенд

Дури и наглото престанување на стрест може да биде шок за телото, и тригер за појава на мигрена. Затоа, главоболка која се појавува за време на викенди или на годишен одмот може да биде знак за долготрајна изложеност на стрес.

  • Болка во вилиците

Болната вилица може да биде знак на чкрипење со забите, што обично се случува за време на спиење, а може да се влоши кога сте под стрес. Поразговарајте со стоматолог за можна превенција со заштитни фолии.

  • Ви се јаде благо, но сте исцрпени

Слатката храна предизвикува краткотрајно чувство на мир и задоволство, па желбаѕа за таква храна се појавува за време на стресни моменти. Но, наглиот пораст и падот на шеќерот во крвта може да предизвика уште поголема исцрпеност.

Стресот е една од причините за дури 60% од сите болести

Стресот влијае на целото тело и може да предизвика:

  • Хроничен замор, главоболки, вртоглавица, раздразливост, напади на паника, анксиозност и депресија
  • Напнатост на мускулите и чкрипење со забите
  • Забрзана работа на срцето, срцеви болести, зголемен притисок, дијабетес
  • Дигестивни проблеми, дебелеење, синдром на иритабилно црево