Ова се симптоми кои укажуваат дека на организмот му недостасуваат протеини

На просечно градено возрасно лице доволен му е внес на околу 50 до 70 грама протеини, и важно е да се од компетентни извори. Во просек, тоа е околу 20 грама по оброк.

Зошто ни се потребни протеини? Протеините го забрзуваат метаболизмот, добри се за здравјето на коските, го намалуваат крвниот притисок, ја зголемуваат мускулната маса и сила, и го намалуваат чувството на глад.

Како да препознаете дека е време за поголем внес на протеини?

  • Отоци

Еден од начестите симптоми се отоците, особено во делот на стомакот, нозете, стапалара и рацете. Со оглед дека оваа состојба може да биде предизвикана од разни болести, добро е да се посоветувате со лекар.

  • Промени на расположението

Мозокот користи хемикалии наречени невротрансмитери како би ги поврзал информациите помеѓу клетките. Многу невротрансмитери се состојат од аминокиселини кои создаваат блокови протеини. Јасно е дека во овој случај, поради неодстаток на протеини, мозокот поинаку работи, па може да се чувствувате депресивно или раздразнето.

  • Чувство на слабост и замор

Истражувањата покажуваат дека само една недела на прескокнување на внесот на препорачана доза протеини, може да влијае на мускулите, кои се одговорни за држење на телото и за движењата, особено ако имате над 65 години.

  • Рани кои бавно зараснуваат

Лицата кои имаат недостаток на протеини во организмот често забележуваат дека раните или некоја исеченица побавно им зараснуваат. Можно е да се работи за недостаток на колаген во сврзното ткиво, како и во кожата. И за згрутчување на крвта се потребни протеини.

  • Често се болни и лекувањето трае подолго

Аминокиселините во организмот помагаат при производството на антитела кои ги активираат белите крвни зрнца како би се бореле против вируси, бактерии и токсини. Протеините се потребни за да се разградат и дигестираат сите нутриенти кои го чуваат здравјето.