Оваа поза за спиење е „лоша“ за речиси секој дел од телото, а во најкорисната спијат само 8% од луѓето во светот

Во случај да спиете на стомак, можно е да си го загрозувате здравјето!

На сите ни е потребно доволно сон за телото и организмот воопшто да може да функционира како што треба. Без доволно квалитетен сон можно е многу лесно да бидеме иритирани, а, исто така, тоа може да влијае и на нашиот учинок кога се во прашање секојдневните обврски. На самиот квалитет на сонот и одморот може да влијае и позата во која спиеме, и затоа таа е многу важна.

Во случај да спиете на стомак, можно е да си го загрозувате здравјето!

И додека спиењето во оваа положба може да помогне во елиминирањето на ’рчењето, во прашање е најлошата поза за здравјето, тврди Националната фондација за сон од Велика Британија.

Личностите кои спијат на стомак имаат поголем ризик од болки во вратот и грбот, кај оваа поза ’рбетниот столб не е во неутрална положба, па заради сето ова постојат големи шанси да се разбудите со болки по целото тело, но и со иритирани нерви. Некои претходни истражување дошле до податоци дека во оваа поза спијат околу 7 отсто од сите луѓе на планетата.

Во случај баш да морате да спиете на стомак – стручњаците советуваат главата да биде директно завртена кон перницата за да се ослободат дишните патишта наместо да биде на страна. Помош може да пружи и перница која ќе ја ставите под челото за да имате простор за дишење.

Од друга страна, најдобра поза за сон е кога спиете на грб. Меѓутоа, неа ја практикуваат само 8 проценти од луѓето во светот. Сепак оваа поза им дозволува на главата, вратот и ’рбетот да се одморат во неутрална положба, која го намалува ризикот од болка во нив. Ова е воедно и идеална поза сите кои имаат проблеми со киселина во желудникот, но, од друга страна, ги зголемува шансите за ’рчење.