Овие намирници без проблем може да ги користите наместо сол

Натриумот е главен елемент од кој се состои солта. Во исто време, натриумот исто така може да се најде во повеќето природни билки кои ги користиме во секојдневното готвење.

Повеќето од нас во готвењето користат сол. И сигурно некој не може да замисли каков би бил оброкот да нема сол во него. Поголемиот дел од пакуваната храна се чува со помош на сол, оти делува како главен конзерванс. Но, солта во основа е причина за добивање на разни болести, кои варираат од хипертиреоза, до висок крвен притисок.

Натриумот е главен елемент од кој се состои солта. Во исто време, натриумот исто така може да се најде во повеќето природни билки кои ги користиме во секојдневното готвење. За да го подобрите вкусот на храната, без додавање сол, заменете ја солта со природни билки и зачини. Тие билки може да бидат алтернатива за сол, а се многу поздрави од неа.

Еве кои се тие билки:

  • Цимет
  • Босилек
  • Чили пиперка
  • Лук во прав
  • Црн бибер во прав
  • Соја сос
  • Свежо цеден сок од лимон
  • Семки од сончоглед