Овие намирници подобро е да не се чуваат во фрижидер

Ако во фрижидерот чувате авокадо и сливи, правите голема грешка. Не само што нема подолго да траат, туку ќе ги изгубат и своите нутриенти. Овие намирници е подбро да ги чувате надвор од фрижидер.

ДОМАТИ – Според земјоделците, овие сочни плодови најдобро е да се чуваат на собна температура. Ладењето од 12 степени Целзиусови, во загрозува вкусот и текстурата на доматот.

КЕЧАП И ДРУГИ ЗАЧИНСКИ СОСОВИ – Постојана е дилемата за тоа треба или не, кечапот да се чува во фрижидер. Во овој случај, станува збор каков кечап сакате да јадете. Дали таков на собна температура или ладен. Со оглед дека е богат со натриум, може да се држи на полица околу еден месец.

АВОКАДО – Овој мал зелен плод се одгледува на високи температури, така што држењето на авокадо во фрижидер ќе го успори неговиот процес на зреење, а и скапување. Во фрижидер може да стои два до три дена, а потоа почнува да му се менува вкусот и текстурата.

СЛИВИ – Сливите се однесуваат како праските кога се во фрижидер – не зреат туку венеат. Ако сакате свеж вкус на сливи, најдобро да не ги чувате во фрижидер, туку на собна температура, но не предолго, оти се расипуваат.

КРАСТАВИЦА – Темелено на истражувањето на Fruits and Veggies More Matters,краставицата е една од оние намирници кои во фрижидер ги губи своите нутриенти, како и својот сјај. Најдобро е да се чува на собна температура, но не изложена на директно сонце.