Овие пет важни бројки го одредуваат здравјето на срцето

Без здраво срце речиси е невозможно организмот правилно да функционира. Здравјето на срцето зависи од пет важни броеви.

Без здраво срце речиси е невозможно организмот правилно да функционира. Здравјето на срцето зависи од пет важни броеви.

КРВЕН ПРИТИСОК

Нивото на крвниот притисок е многу важно за здравјето на организмот. Не е добро ако притисокот е низок или висок. Нормално ниво на крвниот притисок е 120/80, потеницираат кардиолозите.

ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА

Тежината и индексот на телесна маса се директно поврзани со здравјето на срцето. Затоа е важно да внимавате на вашата тежина, бидејќи дебелината има негативно влијание врз здравјето. Индексот на телесна маса поголем од 25 се смета за лош.

ШЕЌЕР ВО КРВТА

Високиот шеќер во крвта ги оштетува крвните садови и нервите кои помагаат во функционирањето на срцето. Тоа може да доведе до дијабетес и посериозни здравствени последици.

КОЛИЧИНАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛОТ

Холестеролот е уште една важна бројка за здравјето на срцето. Имено, зголемениот холестерол ги оштетува крвните садови, што може да доведе до срцев и мозочен удар.

БРОЈ НА ЧАСОВИ СПИЕЊЕ

Возрасно лице треба да спие осум часа. Премалку сон има негативно влијание врз кардиоваскуларниот систем.