Овие симптоми на главоболка не смеете да ги игнорирате

Главоболките денес се речиси редовна појава, делумно поради заморот, организам полн со токсини, несоница, времето...

Непријатното чувство во главата никако не смее да се игнорира, осоебно ако се појавува во краток и силен интензитет. Таквата болка може да укаже на низа здравствени проблеми, вклучувајќи и крварење поради пукање на крвни садови во мозокот, што е опасно по живот. Во таков случја, најважно е во болница да се стигне што побрзо, особено ако е проследено со повраќање, вртоглавица, пореметување во говорот, моротиката…

Болка во едната половина од главата

Станува збор за мигрена, која не е опасна главоболка, но е многу упорна и може да трае до 72 часа. Проследена е со пулсирачка болка од умерен до силен интензитет, а понекогаш може да се јави и мачнина, како и пречувствителност на бучава и светлина. Затоа е важно да се земе лек веднаш по појавата на првите симптоми, и да се мирува во темна и тивка соба.

Чувство на стегање

Во прашање е тензична главоболка која настанува постепено, до среден интензитет и во главата се јавува чувство како некој да не стега со обрач. Најчеста причина за ваквата главоболка е стресот, и најдобро е кога ќе се појави малку да се отспие.

Болка на едната страна на лицето, отечен капак

Кластер главоболката е силна и трае во циклуси од две недели до еден месец. Се јавува во одреден период од годината, а помеѓу два напади може да поминат и години. Во време на траење,  болката се јавува секој ден во исто време или навечер и трае помеѓу половина и три часас. Пет пати е почеста кај мажите, и лицата кои ја имаат подобро се чувствуваат додека се движат, за разлика од оние со мигрена кои мораат да мируваат.Болката се јавува од едната страна на главата и обично на таа страна се затнува носот или од таа ноздра тече секрет, капакот на окото отекува, окото е црвено и лицето и челото се потат.

Главоболките денес се речиси редовна појава, делумно поради заморот, организам полн со токсини, несоница, времето…

Болка во делот на челото

Во овој случај станува збор за главоболка предивикана од воспаление на синусите. Болката може да се почувствува и на јагодиците на лицето. Помага инхалација и туширање со топла вода. Важно е да се пијат многу течности, оти тоа помага во намалување на слузта, со што се намалува и притисокот во синусите, а со тоа се намалува и воспалението.