Парфемот и тоалетната вода како причина за алергија!?

Верувале или не, според истражувањето на едно француско здружение на потрошувачи во парфемите и тоалетните води има околу 60 алергени

Дали при изборот на парфем водите сметка за неговиот состав? Верувале или не, според истражувањето на едно француско здружение на потрошувачи во парфемите и тоалетните води има околу 60 алергени, а во просек секој мирис содржи околу 22 алергени.

Како најчести алергени се наведуваат линалолот и лимоненот. Станува збор за алергени кои можат да доведат со сензибилизација, а кај повторување на употребата и до алергиска реакција.

Освен тоа, во парфемите се наоѓаат и ендокрини дисруптори т.е. хемикалии кои ја реметат работата на  ендокриниот систем. Најчесто тоа е ионолот т.т. БХТ – бутилисан хидрокситолуен, а неодамна како проблематичен е воочен и лилијалот или бутилфенил метилпропионал кој дава блага нота на момина солза.

Доколку вашите омилени мириси содржат некои од проблематичните состојки, а не сакате да се откажете од нив, за да ги одбегнете можните алергиски реакции и другуте несакани ефекти гледајте наместо директно на кожата да ги нанесувате на облеката.