Пешачењето ги намалува килограмите, но колку всушност е доволно?

“Разликата во потрошувачката на енергија помеѓу некој кој е активен цел ден и некој кој води седечки начин на живот, може да се брои во стотици калории“, вели Ерик Боулинг, личен тренер кој им помага на клиентите да ги намалат вишокот килограми.

Тренинг со висок интензитет не е нужен за намалување на телесната тежина. Доволно е, велат кинезолозите, да се пешачи. Неважно дали сакате брза, кратка прошетка или долги вечерни, се влегува во оваа форма на телесна вежба.

“Разликата во потрошувачката на енергија помеѓу некој кој е активен цел ден и некој кој води седечки начин на живот, може да се брои во стотици калории“, вели Ерик Боулинг, личен тренер кој им помага на клиентите да ги намалат вишокот килограми.

Лицата кои штотуку почнале да вежбаат, односно да се движат, треба само да зголемат бројот на чекори за нивниот тренинг да даде резултат.

“За почеток направете 6.000 чекори дневно. Кога ќе стекнете навика на пешачење, зголемете о бројот на 10.000 до 12.000 чекори“, објаснува Боулинг.

Ако го шетате вашето куче, направите еден круг повеќе низ квартот. Не користете лифт, а ако на работа одите со автомобил, паркирајте го малку подалеку. Чекори, додава познатиот тренер, може да “собирате“ каде сакате и каде можете, според дневната рутина. Наједноставно е, додава тој, да симнете апликација на својот мобилен телефон која ги следи сите ваши чекори, што значи дека секој направен чекор се брои.