Пиете апчиња без вода? Тоа може да биде многу опасно и при тоа не се мисли на гушење

Апчињата е подобро да се земаат во седечка или стоечка положба, отколку во лежечка, а таблетата треба да се испие со 200 мл вода.

Голтањето апчиња е полесно со чаша вода, но таквото консумирање е и многу побезбедно. Имено, ако се зема без вода, можно е таблетата да заглави во хранопроводот, а тоа може да предизвика сериозни компликации.

Лековите кои се заглавуваат во хранопроводот ќе предизвикаат воспаление и иритација и може да резултира со симптоми како што се жиговина, болки во градите и крварење, вели д-р Џенифер Кадл.

Но, со оглед дека хранопроводот е орган кој нема нерви кои предупредуваат на болка и поради тоа што симптоми не мора дасе појават веднаш, тешко ќе воочите дали апчето се заглавило или не. Со тек на време, таблетата може да се разгради и така да го нагризе чувствителното ткиво на хранопроводот, поради што може да се јави и дехидрација.

За да се избегнат опасни компликации при земањето апчиња, најдобро е лекот да се испие со 200мл вода, а д-р Кадл наведува дека најдобро е тоа да биде во седечка или стоечка положба. Според не,а таблетата е паметно да се зема 15 минути пред легнување на спиење, за да и се даде доволно време да се спушти низ хранопроводот.