Мажи пијте сок од шипки за подобра потенција!

Истражувањата покажуваат дека кај мажите кои секојдневно ја консумираат шипката, се зголемува нивото на тестостерон, хормон кој го зголемува либидото, но помага и во зголемување на мускулната маса

Годините за мажите носат многу предности, но и проблеми, а некои од најпознатите се губење на косата, слабеење на видот и вишок на килограми. Еден од најраспространетите проблеми кои ги засега мажите и нивните партнерки е ослабената ерекција, која може значително да го наруши квалитетот на животот, бидејќи се намалува самодовербата и се појавуваат психички проблеми.

Со текот на годините се зголемуваат и потешкотиите во одржување на ерекцијата

Според статистиката, по 50 година од животот само 39 % од мажите имаат успешен сексуален живот. Статистиките покажуваат дека дури околу 156 милиони луѓе ширум светот се жалат на проблеми со потенцијата.

Постојат повеќе причини за оваа состојба, а нејзиното решавање претставува голем предизвик и за докторите. Сексолозите ги делат проблемите во креветот на две основни групи: од психичка причина, оние кои „живеат во главата“, и оние кои се поврзани со нашиот организам.

Сепак, не е се толку толку сиво. Постојат бројни методи и производи за решавање на проблемот со потентност, но секогаш некако најмногу и се верува на природата, чии производи се едноставни и достапни за сите.

Се смета дека сокот од шипка е богат со антиоксиданти кои го зголемуваат протокот на крв на машкиот полов орган
Сок од природата

Шипката е чудесно овошје и супернамирница, која е многу популарна токму поради големата содржина на минерали и витамини. Освен што ја подобрува меморијата, исто така, го зголемува и расположението и го намалува нивото на стрес.

Истражувањата покажуваат дека кај мажите кои секојдневно ја консумираат шипката, се зголемува нивото на секреција на тестостеронот, хормон кој го зголемува либидото, но помага и во зголемување на мускулната маса. Се смета дека сокот од шипка е богат со антиоксиданти кои го зголемуваат протокот на крв на машкиот полов орган.

На мажите дејствува така што им ја зајакнува брадата, им се продлабочува гласот и се зголемува потенцијата.

Стотина милилитри сок од шипка содржат дури 16 отсто од потребното дневно количество на витамин Ц. Дополнителни предности се и тоа што шипката е добар извор на пантоненска киселина, калиум  и антиоксидантни полифеноли.

Не се предозирајте

The Urology Annals истакнува дека треба да се биде внимателен доколку овој сок се комбинира со лекови како што се вијагра и силденафил. Истражувачите тврдат дека сокот од шипка ги блокира двата ензима (CYP3A4 и CYP2C9) кои се вклучени во метаболизмот на вијаграта.