Платнените маски мора да се перат по секоја употреба

Ви претставуваме три добри начини за дезинфекција на заштитната маска за лице, потврдени од стручњаци.

ПЕРЕЊЕ ВО МАШИНА ЗА АЛИШТА

Ако имате машина за перење и сушење алишта, тоа е одличен начин за стерилизација на маската. По секоја употреба, маската ставете ја во вреќичка за перење, за да не оштетат еластичните врвци од неа. Перете ја и исушете ја маската на висока температура. Оваа метода треба да се користи и за било кој друг тип на заштита на лицето како шал или марама.

РАЧНО ПЕРЕЊЕ

Маската може да ја перете и рачно, така што ќе ја оставите да стои во жешка вода пет минути, во која претходно сте додале течен детергент. Пред користење, маската треба да биде целосно сува.

 

ДЕЗИНФЕКЦИЈА ВО РЕРНА

Ако не ви одговара ниту еден од овие начини, ставете ја маската во загреана рерна на 70 степени околу половина час. Истиот ефект ќе го постигнете и со пеглање на маската со жешка пегла.