Почнаа Божиќните пости-како да постите а го одржите своето здравје-план за исхрана

Верниците кои го практикуваат Божиќниот пост честопати се сомневаат во она што  е дозволено да јадење. Ова се правилата за постот и детали за тоа што може да се јаде во текот на  40 дена и кои нема да дозволат нарушување на вашето здравје:

Постојат три главни периоди на пост за православниte христијани. За време на Рожденскиот пост (40 дена), постите секој ден се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Исто така, постите во овој период се воздржуваат од риба и маслиново масло во среда и петок. За време на постот (48 дена), постите секој ден се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Дополнително, постите се воздржуваат од маслиново масло во работните денови во овој период и се воздржуваат од риба секој ден, освен за 25 март и Цветници. За време на Богородица (15 дена), постите се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Исто така, постителите се воздржуваат од маслиново масло во работните денови во овој период и се воздржуваат од риба секој ден освен на 6 август. Покрај овие главни пости, секоја среда и петок, кои не спаѓаат во основниот пост, бараат да се забрануваат сирење, јајца, риба, месо, млеко и маслиново масло. Исклучоците од овие прописи се случуваат во неделата по Божиќ, Велигден и Педесетница. Збирно, исхраната е ограничена на 180-200 дена секоја година. Православната христијанска исхрана главно се состои од леб, овошје, мешунки, јаткасти плодови, морска храна, полжави и зеленчук за време на постот. Оваа диета може да се смета како варијанта на вегетаријанство, а исто така и како форма на ДР.

Дневниот внес на kcal може или не може да се намали за време на постот. Во однос на процентот на потрошувачка на енергија, се чини дека постои консензус дека  православниот христијански пост го зголемува внесот на јаглени хидрати и го намалува внесот на масти. Исто така, количината на внес на протеини во однос на внесот на јаглени хидрати и масти може или не може да се намали за време на  православен христијански пост. Кога се изразува како апсолутна количина, и вкупниот внес на масти и вкупниот внес на протеини се намалуваат за време на постот, додека вкупниот внес на јаглени хидрати не се менува. И потрошувачката на заситени масти и транс-масните киселини се намалуваат за време на постот, а потрошувачката на мононезаситени масти не се менува. Дополнително, потрошувачката на полинезаситени масти може или не може да се намали за време на православен христијански пост.

Во однос на внесот на витамини и минерали, и рибофлавинот и калциумот се намалуваат за време на постот. Од друга страна, внесот на магнезиум се зголемува во овие периоди. Се чини дека внесувањето на следните витамини и минерали не се менува за време на постот: витамин А; тиамин; ниацин; витамин Ц ; витамин Е; фосфор; калиум; и цинк. Некои студии покажаа дека потрошувачката на фолати се зголемува за време на православен христијански пост, додека друга студија не забележа разлика во потрошувачката помеѓу постот и непостот. Утврдено е дека внесот на натриум или се намалува или не се менува за време на постот. Исто така, витаминот Б12 може или не може да се намали за време на  православен христијански пост.

Во однос на антропометриските резултати, БМИ може или не може да се намали за време на постот. Исто така, беше забележано дека просечната телесна маса на  православните христијански монаси се намалува во текот на една недела на постот за износ што се приближуваше до значењето (p = 0,059).

Сари и соработниците споредувале други хематолошки промени кај постителите и оние кои не постат за време на периодот на божиќен пост: авторите пријавиле релативно зголемување на нивото на серумскиот феритин, релативно намалување на нивото на MCHC и нема релативна промена во нивото на хемоглобинот, серумот железо и трансферин. Авторите, исто така, објавија дека вредностите на хематокритот кај оние кои не постат значително се намалиле во споредба со вредностите на хематокритот на оние кои не постат. И покрај ова намалување, крајните вредности на хематокритот на оние кои не брзаат всушност беа повисоки од крајните вредности на хематокритот на оние кои не брзаат, и двете крајни вредности беа во нормални граници.

Постојат спротивставени наоди за ефектите на православен христијански пост врз крвниот притисок. Една студија покажа дека систолниот крвен притисок се зголемува за време на постот, додека друга студија не откри промена во крвниот притисок кога постечките се споредуваат со оние кои не постат. Една студија објави дека дијастолниот крвен притисок кај оние кои не постат значително се намалил за време на периодите на постење во споредба со промените во дијастолниот крвен притисок кај постителите, додека друга студија објави дека дијастолниот крвен притисок кај постителите не се менувал за време на периодите на постење .

Иако ниту една студија до денес не го испитувала оксидативниот стрес како одговор на постот на православното христијанство, една неодамнешна студија ги мери нивоата на серумски антиоксиданси пред и по Рожденскиот пост. Оваа истрага покажа дека серумскиот ретинол, односот ретинол:ТЦ, серумскиот α-токоферол и односот α-токоферол:ТЦ секој се намалил по овој пост.

Накратко, православниот христијански пост се чини дека ја намалува телесната маса. Се чини дека внесот на јаглени хидрати се зголемува, додека внесот на протеини, вкупни масти, заситени масти и транс масни киселини се намалува за време на постот. И вкупниот и LDL-C се намалуваат, иако се чини дека односот LDL-C/HDL-C не се менува. Внесот на влакна се зголемува за време на постот, што делумно може да ја објасни промената на серумските липиди. Се чини дека внесот на повеќето витамини и минерали не се менува во текот на овие периоди, иако се чини дека внесот на рибофлавин и калциум се намалува, а се чини дека внесот на магнезиум се зголемува. Исто така, една истрага објави зголемување на серумскиот ретинол и серумскиот α-токоферол. Останува да се направат повеќе истражувања за хематолошките променливи и крвниот притисок за време на постот поради недостатокот на претходни истражувања и мешаните наоди. Згора на тоа, имајќи предвид дека секој период на постење има уникатно времетраење и правила за исхрана, идните истражувања треба да ги испитаат овие периоди на пост и одделно и колективно.

Верниците кои го практикуваат Божиќниот пост честопати се сомневаат во она што  е дозволено да јадење.

Ова се правилата за постот и детали за тоа што може да се јаде во текот на  40 дена и кои нема да дозволат нарушување на вашето здравје:

28 ноември: Првиот ден од постот не е особено тежок. Верниците можат да јадат риба, зготвена храна, но не и растително масло. На овој ден,  можат да подготват супа од зеленчук, како и ориз.

29 ноември: Во петок е забрането да се јаде зготвена храна. Верниците веруваат дека ореви, овошје и суров зеленчук треба да се јадат на овој ден. Дозволено е користење на леб, мед, суво овошје….

30 ноември, 1 декември: Овие денови, на верниците им е дозволено да подготвуваат риба со употреба на растително масло.

2 декември: Не може да се јаде масло во понеделник, но може да јадете зготвен оброк, базиран на вода. Можете да направите кремаста супа од зеленчук како главно јадење и варен зеленчук за вечера.

3, 4 и 5 декември: Јадете риба со малку маснотии. Верниците можат да јадат пржена риба со додавање ориз, варен зеленчук, но можат да јадат и посна пита.

6 декември: Верниците на овој ден јадат термички необработена храна. Се користат бобинки, ореви, мед и суво овошје. Таквата храна е за добивање енергија.

7 и 8 декември: Овие денови можете повторно може да се јаде риба и морска храна. Тестенините со лигњи се одлична вечера.

9 декември: Забрането е масло во понеделник, но може да се готви и вкусна храна во масло. Денес може да се направи просо каша со додавање на овошје и мед. За вечера, можете да печете зеленчук или да јадете кисели краставички.

10 декември: Ден за риба. Слободно можете да јадете риба и морска храна.

11 декември: Денот на сувата храна повторно доаѓа. Овие денови можете да јадете салати од свеж зеленчук, сушено овошје, како и јаткасти овошја.

12 декември: Дозволена е храна во масло. Како риба. Сите видови на пецива, но без додавање на месо, млеко и сирење.

21-22 декември: Рибите и морските производи се главен дел од менито деновиве. Може да купите крап и да го подготвите со каша од леќа.

23 декември: Дозволено е да се јаде варен оброк. Грав со база на вода и салати од зелка се совршено решение за овој ден.

24 декември: Денес е дозволено да се јадат оброци подготвени со масло.

25 декември: Ден на сува и сурова храна. Бидете сигурни дека користите мед за да ја вратите вашата енергија.

26 декември: Дозволено е да се јаде топла, зготвена храна. Нашиот предлог е посен подварок со варен компир.

27 декември: Ден за сува храна. Јадете сурово овошје и зеленчук, но и смути.

28-29 декември: Јадете риба овие денови.  Консумирањето риба е многу здраво, затоа слободно уживајте во оваа вкусна храна.

30 декември: Ова е ден без масло. Варен зеленчук, крем супа, салата без масло….

31 декември: Можете да додадете масло во вашата храна на овој ден. Слободно можете да направите домашна пита од компири и да уживате.

1 јануари: На овој ден, верниците не јадат термички обработена храна.

2 јануари: Гответе вкусни јадења без масло. Нашиот предлог е варени житни култури за да ви помогнат да го снабдите вашето тело со витамини.

3 јануари: Ова е ден за сува храна. Ова е вистинско време да се посветиме на молитва.

4 и 5 јануари: Овие два дена можете да зготвите супа, грашок, грав, итн. во масло.

6 јануари: На Божиќ се јаде суво овошје и се практикува строг пост.

Постот не е диета, бидејќи главната цел на апстиненцијата е да се намалат желбите и да се спротивставиме на злото. Важно е верниците однапред да се подготват за постот за да не се јават здравствените проблеми.

Исклучоци за време на постот се дозволени за бремени жени, деца и лица кои страдаат од одредени здравствени проблеми.