ПОДКАСТ ИНТЕРВЈУ СО: Доц. д-р Илбер Бесими, специјалист по хирургија, супспецијалист по трауматологија-Предизвици на вештачката интелигенција во медицината!

Доц. д-р Илбер Бесими, специјалист по хирургија, супспецијалист по трауматологија и водителот М-р Оливер Ромевски разговараат на тема „Предизвици на вештачката интелигенција во медицината" во подкастот на Панацеа.мк. Ги отвораат прашањата за податоците и интернет информации во медицината и нивна употреба и злоупотреба; за технолошкиот развој и модернизацијата во медицината; иднината на медицината вклучително и користењето на вештачката интелигенција, како и кои би биле позитивните страни на употребата на вештачката интелигенција во здравството, посебно во хирургијата и трауматологијата.

ПОДКАСТ ИНТЕРВЈУ СО: Доц. д-р Илбер Бесими, специјалист по хирургија, супспецијалист по трауматологија-Предизвици на вештачката интелигенција во медицината.

Доц. д-р Илбер Бесими, специјалист по хирургија, супспецијалист по трауматологија и водителот М-р Оливер Ромевски разговараат на тема „Предизвици на вештачката интелигенција во медицината” во подкастот на Панацеа.мк. Ги отвораат прашањата за податоците и интернет информации во медицината и нивна употреба и злоупотреба; за технолошкиот развој и модернизацијата во медицината; иднината на медицината вклучително и користењето на вештачката интелигенција, како и кои би биле позитивните страни на употребата на вештачката интелигенција во здравството, посебно во хирургијата и трауматологијата.

Во подкастот исто така се третираат и овие прашања:

 • Дали користа од вештачката интелигенција ќе се бара во дијагностицирањето, или во нејзините препораки за лечење?
  ⦁ Дали постојат опасности од грешки на вештачката интелигенција или погрешни процедури?
  ⦁ Дали вештачката интелигенција ќе ја унапреди медицината?
  ⦁ Дали предвидувањата за нејзината употреба се реални, или човечкиот фактор ќе биде сепак последната карика во медицината поради конгинитивните способности!
  ⦁ Како таа ќе помогне во фармакологијата, создавањето на вештачки ткива, креирањето на антибиотици, но и решавањето на некои смртоносни болести како ракот?
  ⦁ Што очекувате лично од АИ во вашиот дел од медицинската наука!
  Подкастот го уредува и води М-р Оливер Ромевски, новинар со триесетгодишно искуство.

Целото интервју со Доц. д-р Илбер Бесими може да го погледнете тука на порталот Панацеа.мк или на нашиот Youtube канал.