Погледнете кон небото и откријте дали ви е потребен преглед кај офталмолог

Дали ви се чини дека кога гледате кон небото гледате фини линии?

Кај некои луѓе се случува и без гледање во небото да гледаат фини линии кои како да лебдат и, се чини, дека имаат сериозни проблеми со видот. Тие тенки нишки кои ги гледате се нарекуваат лебдечки матнини и не се невообичаени и кај повеќето луѓе не претставуваат значителен проблем.

Истражување направено во Велика Британија покажало дека со опишаните симптоми на лебдечки матнини се сретнуваат просечно кај по околу 14 пациенти месечно. Меѓутоа доколку пречките во видното поле константно се присутни, лебдечките честички со свиленкасто тело стануваат повеќе од само повремена очна пречка.

Формите кои се појавуваат во видното поле се резултат на проекции на сенките на ситните протеински структури или статичниот отпад насобран низ годините и заробен во стаклестото тело.

Доколку овие фини линии ви пречат појдете на лекар. Ситуацијата е посериозна ако тие се повеќе се појавуваат или стануваат се поголеми. Во тој случај обавезно појдете на лекар.