Погледнете се во огледало затоа што раните знаци за една од најтешките болести може да се кријат во вашето око

Од тоа колку брзо се шири шареницата на окото во момент на когнитивен напор може да биде клуч за рано откривање на Алцхајмерова болест.

Алцхајмеровата болест може да покаже први навестувања децении пред да се појават официјалните симптоми на болеста. Токму проучувањето на овие знаци може да помогне во одложувањето на нејзиниот развој. Така испитувањето на ирисот може да помогне во тоа, судејќи според резултатите на научниците од Медицинскиот факултет во Сан Диего.

Мерењето колку брзо се шири ирисот во моментот кога се изведуваат тестови на знаење се покажало дека може да биде економичен, но и најмалку инвазивен метод да се следи дали постои зголемена можност за развивање Алцхајмерова болест.

Студијата се фокусира на ирисот, јадро на неколку илјади мозочни неврони кое е главно место на невротрансмитерите и е поврзано со регулирањето на стимулацијата и когнитивните функции. Токму тука се наоѓа протеинот тау, кој се смета за ран биомаркер на Алцхајмеровата болест.

Значи, дијаметарот на ирисот може многу да каже – па колку е потешка задачата за мозокот толку ирисот ќе се шири.

Во едно претходно истражување е откриено дека возрасните со поблаги когнитивни отштетувања на тестовите на знаење навистина имале попроширени зеници и вложувале поголме напор во однос на здрава личност.