ПОЛИПИ ВО НОС: Кои симптоми може да алармираат за појава на израстоци во носната шуплина?

Најчесто причина за носната полипоза се инфекции, алергии, астма, преосетливост на лекови или имунолошки заболувања.

Носните полипи се бенигни, безболни и меки гроздести израстоци кои може да се појават на било кое место на слузницата во носната шуплина и параназалните синуси. Најчесто причина за носната полипоза се инфекции, алергии, астма, преосетливост на лекови или имунолошки заболувања. Се појавуваат поединечно или во група, а наликуваат на мали гроздови. Знаци за заболувањето се хронична кивавица и затнување на носот. Лицата кои имаат носни полипи дишат на уста и зборуваат низ нос. Полипите може да предизвикаат намалување на квалитетот на живот, бидејќи предизвикуваат постојана носна опструкција и може да доведат до значајно слабеење на осетот на мирис.

СИМПТОМИ

Први симптоми на полипите се затнат нос, поради кое дишењето е отежнато или целосно оневозможено. Поради таа механичка опструкција на носот, се јавува повремено или целосно губење на осетот за мирис. Се појавува и секрет од носот кој варира од редок и безбоен, до густ и гноен. Од симптомите може да бидат присутни и: солзење на очите, главоболка, сувост на устата, “рчење и говор низ нос. Поради затнатост на параназалните синуси, се појавува и хроничен синузитис.

Најчести симптоми се: засилена носна секреција, постојана затнатост на носот, слевање на секрет во грлото, намалување и губење на осетот за мирис, чувство на тежина во челото и на лицето, главоболка, болки во пределот на лицето, крчење при спиење и сл.

Носната полипоза е често заболување кое се јавува кај 1-4 % од населението, со тенденција на пораст.

Носната полипоза може да доведе до сериозни компликации оти го оневозможува нормалното дишење на нос и дренажата на секретот од носот и синусите. Потенцијалните компликации вклучуваат тешкотии со дишењето во тек на спиење, астматични напади, гнојни воспаленија на синусите кои поради оневозможената дренажа лесно се прошируваат кон очите и може да го загрозат видот, па дури и да доведат до воспаление на мозочните обвивки.