Полипите во носот може да го зголемат ризикот од рак во носната шуплина

Постои широка перцепција, втемелена на клинички искуства на стручњаци, дека носните полипи не се поврзани со иден ризик од рак.

Појавата на полипи во носот е честа, и се јавува кај 4% од населението, и обично бенигни. Но, резултати од нова студија укажуваат дека појавата на полипи во носот кај пациенти кои имаат над 50 години, може да го зголеми ризикот од карцином на главата и на вратот, особено карцином на носната шуплина и параназалниот синус.

Постои широка перцепција, втемелена на клинички искуства на стручњаци, дека носните полипи не се поврзани со иден ризик од рак. Носните полипи се маснати израстоци на носната слузница кои се создаваат на местата на едемот, и обично во близина на отворот на максиларните синуси.

Склоност кон создавање на полипи предизвикуваат алергискиот ринитис, акутните и хроничните инфекции, и цистичната фиброза.

Треба да се спомене дека појавата на носни полипи не била поврзана со зголемениот ризик од смртност од рак на главата и на вратот.

Се смета дека кога кај повозрасните лица ќе се пронајдат полипи во носот, можеби треба да се разгледа потенцијалниот ризик од појава на карцином.