ПОЛОВИ ХОРМОНИ: Како да препознаете кога се во дисбаланс кај жените, а кога кај мажите

Главните жлезди кои произведуваат полови хормони се надбубрежните жлезди и половите жлезди, кои ги вклучуваат јајчниците кај жените и тестисите кај мажите. Половите хормони кај жените и мажите играат важна улога во пубертетот и сексуалниот развој, репродукцијата, сексуалната желба, го регулираат растот на мускулите и коските, го регулираат нивото на холестерол и растот на косата.

Хормоните се природни супстанци што ги произведува телото, а се задолжени за важни процеси. Половите хормони играат важна улога во организмот, а заслужни се за половиот развој и репродукција.

Двата главни женски хормони се естроген и прогестерон, додека главен машки полов хормон е тестостеронот, кој исто така се создава и кај жените. Сепак, нивото на половите хормони во текот на животот се менува, а самите хормони може да бидат во дисбаланс или нерамнотежа, што лесно се порепознава по многу симптоми.

УЛОГАТА НА ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ

Главните жлезди кои произведуваат полови хормони се надбубрежните жлезди и половите жлезди, кои ги вклучуваат јајчниците кај жените и тестисите кај мажите. Половите хормони кај жените и мажите играат важна улога во пубертетот и сексуалниот развој, репродукцијата, сексуалната желба, го регулираат растот на мускулите и коските, го регулираат нивото на холестерол и растот на косата.

Женските полови хормони имаат разни функции во организмот, а нивната улога е поинаква во времето на пубертетот, за време на бременоста или за време на доењето. Се менуваат и за време на менопаузата.

Така на пример, зголемувањето на нивоата на женските полови хормони влијае на растењето на градите, зголемена влакнетост, зголемување на мастите во телото, особено до делот на колковите и почетокот на менструацијата, сите три хормони кај жените играат важна улога во сексуалната желба, односно либидото. Естрогенот има репродукциска улога, а во најголема мера се произведува во јајчниците. Прогестеронот помага при стабилизирање на менструалниот циклус и го подготвува телото за бременост. Тестостеронот пак влијае на плодноста, сексуалната желба, менструалниот циклус и производството на црвени крвни клетки.

Кај мажите, главна е улогата на половиот хормон тестостерон кој е важен за сите физички промени кои се случуваат во пубертетот. Исто така, погана при развојот на коските, а влијае на расположението и сексуалната желба. Тестостеронот се создава во тестисите. Неговото ниво е највисоко при будење, а најниско 12 часа подоцна.

 • Кога доаѓа до дисбаланс на хормоните?

Хормоните се менуваат во текот на различни фази од животот. Нивното ниво ќе биде различно за време на пубертетот, бременоста, доењето, перименопауза и менопауза, како и за време на земање на контрацепциски таблети.

Освен тоа, до хормонална нерамнотежа кај жените може да дојде и поради синдром на полицистични јајници, вишок машки хормони и хиртуизам (прекумерна влакнетост кај жените). Нерамнотежата на хормоните е предизвикана и од одредени лекови, хемотерапија, тумори, нарушувања во исхраната или стрес. Хормоналната нерамнотежа се јавува кога има премногу или премалку хормон во крвотокот.

СИМПТОМИ КАЈ ЖЕНИТЕ

Симптомите понекогаш е тешко да се поврзат со самите хормони бидејќи се многу разновидни и може да упатуваат на повеќе проблеми.

Еве некои од симптомите:

 1. Болна и обилна менструација
 2. Остеопороза
 3. Сувост на вагината
 4. Чувствителност на градите
 5. Дијареа или запек
 6. Акни пред или за време на менструалниот циклус
 7. Крварење помеѓу менструации
 8. Зголемена влакнетост на лицето, вратот, грбот или градите
 9. Дебелеење
 10. Опаѓање на косата

СИМПТОМИ КАЈ МАЖИТЕ

Како и кај жените, хормоналниот дисбаланс се јавува и кај мажите во одредени периоди од животот. На пример, во пубертетот како и при стареење. Кај мажите, нарушувањето во хормоните може да доведе до рак на простата и до намалување на нивото на тестостерон.

Кај мажите се јавуваат овие симптоми:

 1. Намалена сексуална желба
 2. Еректилна дисфункција
 3. Намалена мускулна маса
 4. Остеопороза
 5. Опѓање на косата

Ако забележите некој од симптомите на хормонска нерамнотежа, разговарајте со вашиот лекар или гинеколог. Со понатамошно испитување на вадење на крв може да се види каква е состојбата на половите хормони во телото и според тоа да преземе соодветни мерки.