Попладневниот сон од само 20 минути го подобрува помнењето

Лицата кои успеваат попладне да отспијат до 20 минути имаат подобри резултати на тестовите за помнење, оти таквиот тип на одмор го чисти хипокампусот, дел од мозокот одговрен за долгорочно и просторно помнење, објаснуваат научниците.

Додека кај децата попладневниот сон е корисна активност која му помага на мозокот да сортира сеќавања и да ослободи “место“ за нови искуства, на возрасните им е нужно потребен, тврдат лекарите.

Нашето тело е програмирано да чувствува замор од три до пет часот попладне. Лицата кои успеваат попладне да отспијат до 20 минути имаат подобри резултати на тестовите за помнење, оти таквиот тип на одмор го чисти хипокампусот, дел од мозокот одговрен за долгорочно и просторно помнење, објаснуваат научниците.

Но, спиењето подолго од 20 минути најчесто има несакани ефекти во форма на дезориентираност, тешко будење, како и отежнато заспивање навечер.