Пореметувања поради недостаток на сол во организмот

Недостатокот на сол во организмот може да доведе до разни пореметувања, кои, во најтешки случаи може да предизввика и смрт.

До недостаток на кујнска сол во организмот може да дојде по долготрајно повраќање, пролив, за време на некои заболувања на бубрезите, како и за време на т.н. Адисонова болест  (заболување на надбубрежните жлезди) и во случај на преплет на цревата. До губење на сол може да дојде и при силно потење.

Први знаци за недостаток на сол во организмот е губење на апетитот, општа слабост и губење на чувствата за мирис и вкус на храната. Потоа ако недостатокот се зголемува, кожата станува сува, избраздена, а очните јаболчници меки. Во најтешките ссостојби се јавува и пролив, поспаност и раздразливост.

Лекувањето се врши со давање раствор од кујнска сол и вода. Овој раствор се дава во облик на инјекција во вена, а кај полесните случаи може и со пиење на раствор од 5грама сол на половина литар вода.

Ако недостатокот на сол го предизвикало некое заболување, најпрво мора да се излекува основата болест.