Постои храна која го старее организмот!

Храната која содржи АГЕ соединенија може да го забрза процесот на стареење, тврдат стручњаците

Стручњаците предупредуваат дека храната која ги содржи крајните производи на гликацијата, познати по кратенката АГЕ од англиското advanced glycation end-products, може да го забрза процесот на стареење на организмот.

АГЕ соединенијата настануваат при врзување на протеините или мастите со шеќерот. Претерано пржено, печено или месо на скара, сирење, како и пекарските производи содржат најмногу од овие штетни соединенија.

Доколку одвреме-навреме изедеме ваков вид храна тоа не би требало да има некои битни негативни последици врз организмот, но сепак би требало да се одбегнуваат – барем кога станува збор за редовното внесување на овие намирници.

Меѓу намирниците кои уште го поттикнуваат процесот на стареење спаѓаат и месните преработки, маргаринот, белиот шеќер, засладените газирани напитоци и алкохолните пијалаци.