Постои нешто што двојно може да го зголеми ризикот од смрт поради рак, а често е неизбежно

Бројни се нештата кои може да влијаат на развојот на рак, но се чини дека една која сите не следи во чекот, може да го зголеми ризикот за 2.4 пати.

Не е тајна дека премногу стрес може негативно да влијае на нашето расположение, спиење и нивото на енергија, но влијанието не застанува тука. Според резултатите од ново истражување објавено во списанието SSM- population health, хроничниот стрес ќе го исцрпи организмот така што може да ги зголеми шансите лицето да почине од рак. Што треба да знаете за овие податоци?

ВЛИЈАНИЕТО НА ХРОНИЧНИОТ СТРЕС ВРЗ ЗДРАВЈЕТО

За потребите на студијата, научниците се занимавале со влијанието на алостатското оптоварување врз организмот. Алостатско оптоварување е “трошење на телото“ што се акумулира кога поединецот е изложен на повторувачки или хроничен стрес. Тие барале поврзаност помеѓу алостатското оптоварување и зголемениот ризик од смрт како последица од рак. За да го направите ова, тимот анализирал податоци собрани од околу 41.000 испитаници кои учествувале во Националната здравствена и нутриционистичка студија од 1988 до 2019 година,а собрал податоци за крвниот притисок, воспалителните маркери и други здравствени мерки кои служат како индикатори на алостатското оптоварување. Дополнително го провериле Националниот индекс на смртност за да ги идентификуваат оние кои починале од рак за време на студијата.

По прегледот на сите податоци, како и социјалниот статус, раса и возраст, научниците откриле дека високото алостатско оптоварување влијаело на поголем ризик дека лицето ќе умре од рак, поточно ризикот се зголемува за 2.4 проценти.

Но, откриле уште нешто интересно: се чини дека ова оптоварување се зголемува како што старееме, а според истражувањето, лицата постари од 40 години имаат 100 отсто зголемен ризик од високо алостатско оптоварување, во споредба со оние на возраст од 30 години.

“На пример, ако имаме две лица на иста возраст, а едно од нив има високо алостатско оптоварување, тоа има 28 отсто поголеми шанси да умре од рак“, објаснува авторот на студијата д-р Џастин Ксавиер Мур. Други фактори како што се расата и социо-економскиот статус може да бидат важни, а д-р Мур истакнува дека ништо од тоа нема директно влијание на последиците што стресот ги остава на човекот.

“Иако расата нема да влијае на количината на стрес во животот, средината во која работиме, живееме и се одмораме, во која сме наградени за доброто работење или во која се смета за слабост да мислиме за себе, придонесува за висок стрес. што може да доведе до развој на рак и зголемен број на смртни случаи“.

Ако може да се заклучи една работа, тоа е дека стресот што не опкружува мора да се сфати сериозно. Треба да се оддалечиме од притисокот на околината и да одвоиме време за себе, да се одмориме и да се опоравиме. Исто така, важно е да се користат некои техники кои ќе ни помогнат да се смириме, особено кога поминуваме низ тежок период. Разговарајте со стручно лице, научете како да практикувате јога, медитирајте. Вашето здравје ќе има многу корист ако ги вклучите овие чекори во вашиот живот, краткорочно, но и долгорочно.