Постои производ со комплекс од 3 витамини важни за одржување правилна функција и јакнење на имунитетот

Функционалноста на Баланс+ Имуно потекнува од неговиот состав, природна формула и комплексот од трите витамини, Д3, Б6 и Б12 исклучително важни за одржување на правилното функционирање на имунитетот.

Иако генерално користа на витамините воопштено се однесува на здравјето на целиот организам и сите процеси во него, вклучително и одбранбената функција, сепак некои витамини се наменети стриктно за зајакнување на имунитетот. Витамините Д3, Б6 и Б12 ја имаат таа улога. Нивната функција е насочена кон зајакнување на имунитетот и имаат директно влијание врз одржување на правилната функција на организмот и јакнењето на имунитетот.

Заради ваквата функција што ја имаат во човечкиот организам, комплексот од овие три витамини е содржан и во формулата на функционалниот јогурт Баланс+ Имуно.

Овој јогурт важи за функционална храна затоа што покрај основните хранливи вредности, со својот состав има и друга функција, да го штити организмот и да го поттикне имуниот систем. Тоа значи дека со неговото консумирање се добиваат здравствени придобивки и заради таа додадена вредност се нарекува функционална храна. Функционалноста на Баланс+ Имуно потекнува од неговиот состав, природна формула и комплексот од трите витамини, Д3, Б6 и Б12 исклучително важни за одржување на правилното функционирање на имунитетот.

Витамините Б6 и Б12, го стимулираат клеточниот имунитет и се клучни за стимулирање на производството на антитела. Витаминот Б6 е неизбежно вклучен во неколку фази на метаболизмот на протеините, јаглехидратите и мастите, додека витамин Б12 е вклучен во енергетскиот метаболизам, во формирањето на црвените крвни клетки и во нормалното функционирање на нервниот систем.

Витаминот Д, исто така e меѓу најважните витамини за здравјето на човечкиот организам затоа што имунитетот во голема мера се потпира на неговата функција. Тој е неопходен за општото здравје и за силни коски. Иако до недостаток на витамин Д многу ретко се доаѓа, сепак во случај на пад под оптималното ниво, може да се манифестира во форма на рахитис.

 

Покрај тоа, се покажа дека е одличен заштитник против појавата на антиимунолошки заболувања или за развојот на постојните. Според истражувањата, процентот на луѓе кои земаат витамин Д на оптимално ниво е значително помал од оние кои не го прават тоа. Затоа, заради непостоењето навика за редовно земање во форма на суплемент, овој витамин е во сосема адекватна доза присутен во функционалниот јогурт Баланс+ Имуно.

 

Сепак, витамините за зајакнување на имунитетот се сметаат за само дел од факторите што влијаат на неговата сила и доброто општо здравје. Покрај комплексот витамини, во составот на Баланс+ Имуно има и природни пробиотички култури и инулин од природни влакна, кои докажано помагаат во одржување на нормалната функција на имунитетот и му обезбедуваат на телото оптимална доза од корисен комплекс витамини.