Постојано зборуваме за водата со лимон, но што ќе се случи ако почнеме да пиеме вода со мед

За оваа намена се препорачува вистински, необработен мед, оти содржи фитонутриенти, антиоксиданти и ензими, па неговите потизивни ефекти ќе бидат многу поголеми.

Топлата вода и медот може да го намалат заморот и да ја зголемат виталноста на телото. Оваа комбинација е за сите кои сакаат да ја зголемат својата физичка издржливост и нивото на енергија. За оваа намена се препорачува вистински, необработен мед, оти содржи фитонутриенти, антиоксиданти и ензими, па неговите потизивни ефекти ќе бидат многу поголеми.

Еве зошто треба да пиете вода со мед:

  • Ќе ја намалите надуеноста

Ако имате проблем со надуеност и гасови, една шолја ваков напиток ќе ги неутрализира гасовите во цревата. Ќе почувствувате олеснување во истиот момент.

  • Имуниот систем ќе стане посилен

Медот е богат со антиоксиданти и содржи антибактериски својства кои помагаат во јакнење на имуниот систем. Ќе бидете поотпорни на инфекции предизвикани од микрооррганизми како што се бактерии, габички и бројни вируси.

  • Токсините од телото ќе ги снема

Медот и водата се добитна комбинација дека од телото ќе се ослободите од сите штетни наталожени материи. Овој напиток е одличен за детокс, а за подобри резултати додадете и неколку капки лимон.

  • Кожата ќе стане поубава

Медот е природен антиоксидант кој ја регенерира и храни кожата. Таа станува почиста, помека и поубава. Благодарение на делувањето на витаминот Е кој се наоѓа во медот, се спречува штетното делување на слободните радикали. Медот на кожата и дава сјај, еластичност и поголема компактност.

  • Ќе спречите ризик од болест на срцето

Флавоноидите и антиоксидантите во медот се корисни во спречување и намалување на ризикот од срцеви болести. Истражувања покажале дека медот го забавува процесот на оксидација на лошиот холестерол во крвта, што штетно може да делува на срцето.