Потрес на мозокот-лесна трауматска повреда на мозокот предизвикана од удар

Потрес на мозокот е лесна трауматска повреда на мозокот предизвикана од удар, силен удар или удар во главата. Секој од доенчиња до постари лица може да добие потрес на мозокот. Главоболката е најчестиот симптом. Повеќето симптоми исчезнуваат во рок од 14 до 21 ден. Иако плановите за закрепнување се уникатни за секој човек, сите вклучуваат ментален и физички одмор и постепено враќање на активноста.

Потрес на мозокот е лесна трауматска повреда на мозокот предизвикана од удар, силен удар или удар во главата. Секој од доенчиња до постари лица може да добие потрес на мозокот. Главоболката е најчестиот симптом. Повеќето симптоми исчезнуваат во рок од 14 до 21 ден. Иако плановите за закрепнување се уникатни за секој човек, сите вклучуваат ментален и физички одмор и постепено враќање на активноста.

Што е потрес на мозокот?
Потрес на мозокот е лесна трауматска повреда на мозокот која е резултат на удар, силен удар или удар во главата што ја нарушува нормалната функција на мозокот. Потрес на мозокот може да биде предизвикан и од удар во телото кој е доволно силен за да предизвика вашата глава силно да се грчи наназад, нанапред или на страна.

Потресите ги истегнуваат и модринки нервите и крвните садови и предизвикуваат хемиски промени во мозокот што резултираат со привремено губење на нормалната мозочна функција. Еден потрес на мозокот обично не предизвикува трајно оштетување на вашиот мозок. Повеќекратните потреси во текот на животот може да резултираат со структурни промени во вашиот мозок.

Потресот на мозокот обично не е опасен по живот. Сепак, ефектите од потрес на мозокот може да бидат сериозни и да траат со денови, недели или дури и подолго.

Дали треба да бидете нокаутирани за да добиете потрес на мозокот?
Не, не мора да ја изгубите свеста за да добиете потрес на мозокот. Всушност, повеќето луѓе кои имаат потрес на мозокот никогаш не губат свест.

Дали може да добиете потрес на мозокот од удар во брадата или вилицата?
Да секако. Иако вилицата или брадата можат да апсорбираат дел од ударот, доколку ве удрат на вистинското место, тоа дефинитивно може да предизвика потрес на мозокот.

Која е разликата помеѓу потрес на мозокот и трауматска повреда на мозокот?
Навистина нема разлика. И двете се сметаат за повреди на мозокот. Овие се практично исти термини.

Кој е најмногу изложен на потрес на мозокот?
Луѓето со поголем ризик за потрес на мозокот вклучуваат:

Постари луѓе и деца на возраст од 4 години и помали поради ризикот од паѓање.
Адолесценти поради несреќи со велосипед и повреди на главата поврзани со спорт.
Воен персонал поради изложеност на експлозивни направи.
Секој вклучен во сообраќајна несреќа.
Жртви на физичко малтретирање.
Секој кој имал претходен потрес на мозокот.
Адолесцентите се изложени на поголем ризик од потрес на мозокот од која било друга возрасна група. Истражувачите мислат дека тоа е затоа што нивниот мозок сè уште се развива. Мозокот сè уште ги поставува своите нервни патишта, а вратот на адолесцентите е типично послаб на оваа возраст отколку кај младите и постарите луѓе.

Симптоми и причини
Што предизвикува потрес на мозокот?
Мозочното ткиво е меко и крцкаво. Опкружен е со цереброспинална течност, која делува како перница помеѓу неа и тврдиот заштитен надворешен дел, черепот. Потрес на мозокот се јавува кога вашиот мозок отскокнува или се превртува во черепот или доживува брзо движење напред-назад од типот на удар со камшик што предизвикува тој да се судри со внатрешноста на черепот. Ова движење на мозокот се протега и ги оштетува мозочните клетки и доведува до хемиски промени во мозокот.

Овие повреди предизвикуваат вашиот мозок да не функционира нормално за краток временски период и резултира со знаци и симптоми на потрес на мозокот.

Несреќи со моторни возила, падови и спортски повреди се вообичаени причини за потрес на мозокот. Секој спорт што вклучува контакт може да резултира со потрес на мозокот.

Кај децата, повеќето потреси на мозокот се случуваат на игралиштето, додека се вози велосипед или кога играат спортови како фудбал, кошарка, хокеј на мраз, борење или фудбал.

Кои се симптомите на потрес на мозокот?
Најчестите симптоми на потрес на мозокот вклучуваат:

Главоболка. (Ова е најчестиот симптом.)
Гадење или повраќање.
Конфузија.
Привремено губење на свеста.
Проблеми со рамнотежата / вртоглавица / зашеметеност.
Двоен или заматен вид.
Ѕвонење во ушите.
Чувствителност на светлина и бучава.
Чувство на замор или поспаност.
Промени во шемите на спиење (спиење многу повеќе или помалку од вообичаено или не може да заспие).
Проблеми со разбирање и/или концентрирање.
Депресија или тага.
Да се биде раздразлив, нервозен и вознемирен.
Чувства дека сте „само не во право“ или во „магла“.
Тешкотии во обрнувањето внимание, заборавеност, губење на меморијата.
Многу е вообичаено доенчињата и малите деца да удираат со глава. Потресот на мозокот кај овие малечки може да биде тешко да се дијагностицира бидејќи тие не можат да кажат како се чувствуваат. Побарајте ги овие знаци на потрес на мозокот кај децата:

Испакнатини на главата.
Повраќање.
Да се биде раздразлив, откачен.
Нема да јаде или да дои.
Промена на режимот на спиење, поспаност во невообичаени времиња.
Попретрупан од вообичаено, нема да престане да плаче и покрај тоа што се теши.
Празен поглед.

Секогаш е најдобро да се јавите кај вашиот педијатар ако вашето дете доживее удар во главата. Всушност, Американската академија за педијатрија препорачува да се јавите кај вашиот лекар за нешто повеќе од благ удар на главата.

Колку брзо се појавуваат симптомите на потрес на мозокот?
Симптомите на потрес на мозокот обично се појавуваат во рок од неколку минути по повредата на главата. Сепак, некои симптоми може да потраат неколку часа за да се појават. Симптомите може да се променат неколку дена подоцна; други може да се развијат кога мозокот е под стрес при употреба.

Кои знаци и симптоми на потрес на мозокот предизвикуваат најголема загриженост? Кога човек треба да оди во собата за итни случаи?
Ако дете или возрасен доживее некој од следниве симптоми неколку часа или денови по повредата на главата, однесете го во болница или јавете се на доктор.

Тешка главоболка или главоболка која продолжува да се влошува со текот на времето.
Напади или конвулзии.
Губење на свеста (повеќе од 1 минута).
Тешка вртоглавица, губење на рамнотежа или проблеми со одење.
Повторено повраќање (повеќе од еднаш).
Зголемена конфузија, како што е потешкотии со препознавање луѓе или места.
Јасен, воден исцедок од носот или ушите
Крвав исцедок од ушите.
Вкочанетост, слабост или трнење во рацете или нозете.
Невообичаено, бизарно или раздразливо однесување.
Нејасен говор.
Учениците кои се поголеми од нормалното или нееднакви по големина.
Екстремна поспаност, отежнато будење од сон или несвестица.

Побарајте итна помош ако вашето бебе има некој од овие симптоми:

Губење на свеста.
Повраќање.
Напади.
Исцедок или крв што излегува од носот или ушите.
Не можат сами да ги отворат очите.
Тешкотии со будење од сон.
Оток на мекото место; модринки, особено околу очите или зад ушите; оток на главата; фрактура на черепот.
Дали потрес на мозокот се јавува токму таму каде што се јавува ударот во главата? Дали има полоши области на мозокот за да имате потрес на мозокот?
Силата на ударот може да предизвика потрес на мозокот на делот од мозокот кој бил директно погоден или на спротивната страна на мозокот (бидејќи самото мозочно ткиво се движи од силата на ударот и ја погодува спротивната страна на черепот).

Различни области на мозокот контролираат различни функции, па ударите во вашата глава можат да ги предвидат вашите симптоми. Потресот на задниот дел од мозокот предизвикува проблеми со рамнотежата, магла, болка во вратот и тешкотии со концентрирање. Овие симптоми обично предвидуваат подолго закрепнување од потрес на мозокот.

Дали има одредени критериуми што би можел да ги видам кај моето дете, адолесцент спортист или мојот постар родител кои би укажале дека е потребна итна медицинска помош?

Да. Повикајте брза помош ако вашето дете или постар близок изгубил свест подолго од една минута, не е возбудлив, има можна повреда на вратот, покажува влошување на симптомите, има вкочанетост што трае или има слабост на едната страна од телото (може не крева рака или нога или има нееднаква насмевка). Ако се сомневате, секогаш е најбезбедно да не ја преместите вашата сакана, повикајте ја локалната служба за итни случаи и внимателно следете ја вашата сакана додека не пристигне помошта.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира потрес на мозокот?
Вашиот давател на здравствена заштита ќе ве праша за настанот што доведе до повреда на главата, вашите симптоми и ќе изврши невролошки преглед. Невролошкиот преглед ќе ги провери вашите:

Невролошка функција и рефлекси.
Вид, движење на очите, реакција на светлина.
Рамнотежа и координација.
Слух.
Сила.
Мускули на вратот за нивното движење и за нежност

 
Може да се користат вербални, писмени или компјутеризирани тестови за да се провери вашето:

Способност за размислување.
Вештини за решавање проблеми.
Меморија и концентрација.
Исто така, ќе ве прашаат дали сте доживеале промени во расположението, промени во спиењето или какви било промени во однесувањето.

Снимањето со КТ скен или МРИ не е секогаш потребно при раната евалуација на потрес на мозокот. Ова е затоа што повеќето од ефектите од потрес на мозокот не се гледаат на снимањето. Сепак, овие тестови за сликање може да се нарачаат доколку се сомневате за посериозни ефекти од потрес на мозокот – како крварење во черепот, оток на мозокот или повреда на ‘рбетниот мозок или цервикален’ рбет – или ако симптомите се влошуваат.

Кои тестови може да се искористат за да се процени мозокот на мојот спортист за да се види дали е подготвен да се врати на училиште или на спорт?
Откако ќе се завршат рацете на невролошки преглед, може да се користат други невропсихолошки тестови за да се процени способноста на студент-спортист да се врати на училиште и спорт.

Невропсихолошки тест ИмПАКТ

Непосредна проценка по потрес на мозокот и когнитивен тест (ImPACT) е алатка за управување со потрес на мозокот што се користи за да помогне во дијагностицирањето и оценувањето на спортистите студенти. Овој компјутеризиран тест ја мери визуелната и вербалната меморија на студентот спортист, времето на реакција и брзината на обработка.

30-минутниот тест идеално се изведува пред почетокот на спортската сезона (основниот тест) и по повреда на главата (во различни временски точки). Оценувањето на резултатите од тестот и споредувањето со основниот тест им помага на давателите на нега (здравствени, образовни или спортски организации) да ја документираат функцијата на мозокот и да видат дали се вратила во здрава нормала на студентот спортист. Може да помогне во одлуките за третман и да помогне да се утврди кога е безбедно за студент спортист да се врати на својата активност.

Апликација за потрес на мозокот или организација

Некои спортски здравствени центри во болнички системи развија своја апликација за потрес на мозокот. Овие мобилни алатки базирани на таблети се користат за известување и проценка на потрес на мозокот и симптоми.

Откако ќе се соберат основните податоци, апликацијата може да се користи за да се документира описот на повредата на спортистот, да се следат симптомите со текот на времето, да се открие губење на функцијата на мозокот и меморијата и да му помогне на спортистот да се врати на физичката активност за да се врати на Спорт. Апликацијата ги споредува проценките на рамнотежата, времето на реакција, обработката на информациите, координацијата, меморијата и видот по повредата со основната линија и нормативните податоци на спортистот. Проценката заснована на апликација може да ги покаже областите на кои најмногу се загрижува и да помогне во водењето на третманот и терапијата со текот на времето.

Менаџмент и третман
Како се лекува потрес на мозокот?
Потребен ви е физички и психички одмор за да се опоравите од потрес на мозокот. Иако ќе ви треба повеќе одмор и сон од нормалното, не ви треба 100% целосен одмор. Всушност, истражувањата покажаа дека премногу ментален одмор всушност може да го продолжи периодот на опоравување и да ве направи почувствителни на активностите кога ќе се вратите на нив.

Наместо целосно да ги прекинете активностите, научете да ги препознавате предизвикувачите кои предизвикуваат симптоми на потрес на мозокот. Започнете полека, во мали количини. Кога ќе се појават симптоми, повлечете се и одморете се. Во ред е да правите некои од активностите што не прават да се чувствувате полошо. Ограничете ги сите активности што ги влошуваат вашите симптоми.

На пример, активностите што може да предизвикаат симптоми вклучуваат:

Испраќање пораки/трошење време гледајќи го екранот на вашиот паметен телефон.
Читање.
Гледање телевизија.
Играње видео игри.
Слушање гласна музика.
Вршење било каква физичка активност.
Како што се подобруваат вашите симптоми, можете да продолжите да додавате повеќе од вашите активности во вашиот ден.

Дали може да се земаат лекови против болки за симптом на главоболка на потрес на мозокот?
Аспирин и нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што се напроксен (Aleve®) и ибупрофен (Advil®, Motrin®) не треба да се земаат веднаш по појавата на сомнителен потрес на мозокот. Овие лекови ги маскираат симптомите и ја разредуваат крвта, што може да го зголеми ризикот од крварење. Ова е особено загрижувачко кај постарите лица кои паѓаат и удираат со главата, бидејќи не е невообичаено овие луѓе веќе да ги земаат овие лекови. Откако ќе се дијагностицира потрес на мозокот, доколку се потребни лекови против болки, ацетаминофен (Tylenol®) е побезбедна опција. Симптомите треба внимателно да се следат.

Дали исхраната игра некаква улога во закрепнувањето од потрес на мозокот?
Во медицинската литература нема многу информации за потрес на мозокот и исхрана. Има некои за исхраната и општото здравје и благосостојба на мозокот кај постарите лица. Некои од повеќе истражуваните додатоци во исхраната вклучуваат рибино масло, куркума, екстракт од зелен чај и ресвератрол. Сите земени додатоци треба да бидат како додаток на добро балансирана исхрана богата со овошје и зеленчук и ниска со заситени масти и преработена храна.

Едно нешто што треба да се земе предвид е дека потресениот потрес на мозокот можеби нема да се чувствува толку гладен или жеден како порано. Погрижете се да поттикнете јадење во текот на денот за да го одржите шеќерот во крвта и да се обидете да пиете 6 8 oz. чаши течност (вода, сок, Gatorade®) во текот на денот. Мозокот е чувствителен на низок крвен шеќер и дехидрација и овие состојби можат да ги имитираат или влошат симптомите на потрес на мозокот како главоболка, вртоглавица, магла, стомачна болка и раздразливост.

Кој е типичен план за закрепнување за студенти кои доживеале потрес на мозокот?
Важно е да знаете дека плановите за закрепнување треба да бидат индивидуализирани за секоја личност. Вашиот специјалист за потрес на мозокот или матичен лекар може да помогне во креирањето на овој индивидуализиран план и да му се обезбеди на ученикот за да може да го сподели со училиштето.

На почетокот учениците можеби ќе треба да пропуштат неколку дена од училиште за симптомите да се смират. Штом ученикот ќе може да управува со своите симптоми дома во контролирана средина, треба постепено да додава ментална работа како читање или пишување во дневник. Ако можат да вршат еден час ментална активност дома без влошување на симптомите, тие можат да се обидат да се вратат на училиште.

Учениците не треба да се враќаат на училиште половина ден. Наместо тоа, тие треба да се обидат да завршат онолку часови колку што дозволуваат симптомите на потрес на мозокот секој ден. Ова може да бара повеќе одмор секој ден. Учениците не треба да поставуваат будилник, туку да се разбудат кога телото и мозокот им се подготвени и потоа, доколку симптомите дозволуваат, да одат на училиште. Ако ученикот добие симптоми во текот на училишниот ден, треба да оди на договорена локација, како што е канцеларијата на медицинската сестра или канцеларијата на советникот, и да се одмори пред да се врати на час. Доколку симптомите на ученикот резултираат со тоа што тој поминува повеќе време во просторот определен за одмор и опоравување отколку на часовите, ученикот треба да размисли да си оди дома.

Родителите треба да работат со наставници, училишни медицински сестри, советници или психолози за да направат други прилагодувања во нивниот училишен ден. На пример, студентите можат:

Потребно ви е повеќе време за да ги завршите задачите или да направите тест.
Треба да имате намалена количина на училишна работа.
Треба да направите дополнителни паузи во и надвор од часовите.
Треба да има друг ученик да прави белешки за нив.
Треба да користите електронски уред за снимање предавања за преглед подоцна.
Треба да ја напуштите училницата рано за да избегнете преполни ходници доколку имаат проблеми со рамнотежата.
Ако симптомите се влошат или проблемите што биле решени се вратат, пресечете повторно и одморете се. Дозволете симптомите на потрес на мозокот да бидат вашиот водич за вашата временска рамка за закрепнување.

Колку време е потребно за човек да се опорави од потрес на мозокот?
Секој потрес на мозокот кај секоја личност е донекаде уникатен, а исто така е и распоредот за закрепнување. Сепак, генерално, повеќето симптоми на потрес на мозокот се повлекуваат во рок од 14 до 21 ден. Сепак, недијагностицираните, непризнаените или лошо третираните потреси може да го одложат вашето закрепнување – зголемувајќи го од типични две недели на месеци или дури и подолго.

Ако ви е дијагностициран потрес на мозокот и симптомите на потрес на мозокот се сè уште присутни по 14 дена или симптомите се влошат, посетете здравствен работник кој е специјализиран за управување со потрес на мозокот.

Што е протокол за потрес на мозокот?
Протоколот за потрес на мозокот е збир на политики и процедури на организацијата за грижа за некој кој имал повреда на главата. Иако потресите на мозокот не се ограничени само на спортот, протоколот за потрес на мозокот е најчесто поврзан со повреда на главата поврзана со спорт.

Луѓето кои се вклучени во обезбедувањето на протоколот за потрес на мозокот вклучуваат обучени даватели на здравствени услуги со познавање на грижата за потрес на мозокот, спортски тренери, училишна медицинска сестра/советник/наставници, специјалисти за рехабилитација и родители.

Протоколот за потрес на мозокот вклучува такви информации како што се:

Едукација за дефиниција на потрес на мозокот, знаци и симптоми и управување.
Тест за мозочна функција пред сезона (ImPACT тест или еквивалент) за време на реакција, меморија, брзина на ментална обработка и други фактори по индивидуален играч.
Државниот законски критериуми за отстранување на играч од активност.
Споредна проценка на повредата на главата (вклучува споредба со тестот ImPACT пред сезоната или еквивалентни основни резултати).
Училишни прилагодувања (пократки денови, повеќе паузи, дополнително време за завршување на задачите итн.) за време на закрепнувањето.
Постепено враќање на активност преку постепен процес на мали зголемувања на активноста.
Превенција

Како можам да спречам потрес на мозокот?
За да го намалите ризикот од потрес на мозокот:

Секогаш носете појаси во автомобилот и закопчувајте ги децата на безбедносните седишта.
Носете шлем што одговара кога возите велосипед, возите мотоцикл, лизгате, скијате, јавате коњи или играте контактни спортови. Кацигата треба да биде безбедна и да не се движи кога ја тресете главата, но да не биде непријатно стегната.
Спречете паѓање на скали со поставување на огради.
Инсталирајте заштитни врати на скалите за да ги заштитите малите деца.
Ставете шипки за држење во бањата, со душеци што не се лизгаат во кадата и на подот.
Подобрете го осветлувањето и отстранете ги опасностите при патување.
Поставете заштитни штитници покрај прозорците за да не испаднат децата.
Зајакнете ги мускулите на вратот. Силните мускули на вратот може да помогнат да се апсорбираат дел од ударите во главата и да се намали ризикот од потрес на мозокот.
Изглед / Прогноза
Кога студент спортист може да се врати да игра по потрес на мозокот?
Студентите спортисти се подготвени да се вратат да играат кога се:

100% без симптоми во мирување.
100% без симптоми со нормална ментална активност.
100% без симптоми со вежбање.
Веќе не земајте никакви лекови за симптоми на потрес на мозокот.
Целосно вратен на училиште и способен да толерира училишна работа.

Кои се долгорочните компликации на потрес на мозокот?
Долгорочните компликации на потрес на мозокот вклучуваат:

Синдром по потрес на мозокот. Ова е состојба во која чувствувате симптоми на потрес на мозокот со недели или дури месеци (наместо денови) откако ќе доживеете потрес на мозокот. Ваквите симптоми може да вклучуваат постојана вртоглавица/вртење, главоболка, проблеми со меморијата и концентрацијата, промени во расположението, депресија, анксиозност, раздразливост, промени на личноста, несоница (не може да заспие) и прекумерна поспаност.
Поголем ризик од анксиозност и депресија (особено ако имало повеќекратни потреси).
Структурни повреди на мозокот од повеќекратни потреси. Луѓето кои имале неколку повреди на главата во животот се изложени на поголем ризик од долготрајно оштетување. Хроничната трауматска енцефалопатија е еден пример за состојба на мозокот поврзана со повторени удари во главата.
Проблеми со меморија, именување и наоѓање зборови.
Деменција.
Секој кој има симптоми кои нема да исчезнат или кои се влошуваат, ќе биде прегледан од својот давател на здравствена заштита.

Дали благите потреси се сериозни?
Дури и ако ви е кажано дека сте доживеале само „благ потрес на мозокот“, сите потреси треба да се сметаат за сериозни настани. Во повеќето случаи, вистина е дека еден потрес на мозокот веројатно нема да предизвика трајно оштетување на мозокот. Сепак, дури и да имате благ потрес на мозокот ве става на зголемен ризик од нов потрес на мозокот. Дополнително, ако доживеете уште еден потрес на мозокот пред целосно да исчезнат симптомите на потрес на мозокот, може да бидете изложени на поголем ризик од трајно оштетување или дури и смрт ако имате друг потрес на мозокот.

Дали потресите на мозокот се фатални?
Тоа е ретко, но потрес на мозокот може да доведе до крварење во мозокот или оток на мозокот што може да биде фатално. Ова е една од причините зошто е толку важно внимателно да се следи потрес на мозокот во првите 24 до 48 часа по потресот на мозокот и да се побара итна помош доколку симптомите се влошат.

Има ли лекови за потрес на мозокот освен одмор?
Нема сомнеж дека одморот му помага на мозокот да се опорави од потрес на мозокот. Во тек е истражување за да се утврди колку одмор е потребен, но секој потрес на мозокот се третира индивидуално. Типично, се застапува ментален и физички одмор. Исто така, во тек е истражување со кое се разгледуваат лекови кои можат да бидат корисни за да се спречи прогресијата на потрес на мозокот, врз основа на физиологијата на она што се случува кога мозокот првично е потресен, и да му помогнат на мозокот да „заздрави“ побрзо.

Живеење со
Може ли потрес на мозокот да предизвика болка во вилицата?
Да. Повредите на главата и потрес на мозокот може да предизвикаат болка во вилицата, како и во коските и мускулите на главата, вратот и рамената. Нарушувањето на темпоромандибуларниот зглоб (повреда на зглобот на вилицата и мускулите на вилицата) е специфична состојба што понекогаш може да се случи по ударот со главата. Исто така, главниот симптом на потрес на мозокот – главоболка – може да биде резултат на грчеви и воспаление во мускулите на вилицата по удар во вилицата.

Што е „подпотресен“ удар? Колку пати човек треба да биде удрен пред да покаже знаци на повреда?
Прво, секој човек е различен. Многу луѓе можат да земат удар во главата без да чувствуваат или да покажат знаци на одржување на потрес на мозокот. Ова се нарекува суб-потресен удар. Теоретски, некој би помислил дека преземањето неколку удари во главата потенцијално би „дополнило“ до тој степен што ударите би предизвикале потрес на мозокот или повреда на мозокот. Сепак, тоа не се покажа како точно.

Нема одреден број на удари и нема точен или собран степен на сила од ударите со текот на времето за кој се покажало дека резултира со потресна повреда. Како и да е, знаеме дека ако доживеете удар и сте покажале или почувствувале симптоми на потрес на мозокот или ви е дијагностициран потрес на мозокот и продолжувате да учествувате, имате зголемен ризик од трајна повреда на мозокот ако доживеете друг потрес на мозокот пред целосно излечени и се 100% без симптоми.

Како се третира ударот со камшик, кој понекогаш се случува заедно со потрес на мозокот?
Тековната болка во вратот е честа поплака и во сообраќајни несреќи и во потрес на мозокот. Главата е свиткана напред-назад на цервикалниот ‘рбет, што резултира со повреда и иритација на мускулите на вратот. Корисните третмани за удар со камшик вклучуваат:

Земање антиинфламаторни лекови, како што се ибупрофен (Advil®, Motrin®), аспирин или напроксен (Aleve®).
Учење правилно држење на главата/вратот, особено кога работите на компјутер или гледате телевизија.
Физикална терапија со ПТ обучен или за потрес на мозокот или за цервикален ‘рбет.
Масажа.
Привремено задржување на вратот во место со користење на мека пена заграда за вратот („имобилизација“).
Примена на мраз и/или топлина (сесии од 20 минути вклучени, 20 минути исклучени).
Инјекции на стероиди и лидокаин во нервот во основата на черепот за ублажување на болката.
Вашиот давател на здравствена заштита може да ви даде поконкретни информации за овие третмани или каде да се обратите за поголема помош.

Дали некој со потрес на мозокот треба да се буди од сон во редовни интервали?
Ова е мит. Ова е застарена информација што може дури и да го забави процесот на обновување. Одморот му помага на мозокот да се опорави од потрес на мозокот. Како и да е, разумно е да се провери потресениот човек додека спие за да се увери дека начинот на дишење не се променил или накратко да го разбудите за да бидете сигурни дека симптомите не се влошуваат. Потресеното лице треба веднаш да биде прегледано од лекарите доколку заспие кратко по добивањето на потрес на мозокот или не може да се разбуди.

Колку потреси на мозокот се премногу? Кога спортистот треба да се повлече од својот спорт?
Не постои општ договор за тоа кога да се повлече од спортот поради повреди на главата. Постојат многу фактори кои треба да се земат предвид, вклучувајќи:

Број на повреди/потреси на главата.
Колку време беше потребно целосно да се опорави од секој потрес на мозокот.
Колку блиску еден до друг, со текот на времето, се случи секој потрес на мозокот.
Секој потрес на мозокот ги зголемува шансите да имате уште еден потрес на мозокот. Секој потрес на мозокот е различен. Реакцијата и способноста за опоравување на секоја личност се различни. Вие и вашиот давател на здравствена заштита треба да разговарате за вашата историја на потреси и да можете да одлучите што е во најдобар интерес за вас или за вашата сакана.

Каков тип на давател на здравствена заштита третира потрес на мозокот?
Ако вие, вашиот син или ќерка или вашиот постар родител доживеале благ удар во главата, можете прво да го посетите вашиот матичен лекар или вашиот педијатар за првичен преглед. Ако постои сомневање за потрес на мозокот, може да бидете упатени кај други лекари и даватели на здравствени услуги кои се специјализирани за евалуација и управување со потрес на мозокот. Овие лекари вклучуваат:

Невролози, неврохирурзи и невропсихолози.
Специјалисти за спортска медицина, лекари за вежбање, атлетски тренери.
Невро-офталмолози, вестибуларни терапевти (терапевти кои се специјализирани за симптоми на вртоглавица и болка во грлото на матката).
Белешка од Клиниката Кливленд

Сметајте ги сите повреди на главата како потенцијално сериозен настан. Ако имате „инстинкт на стомакот“ дека нешто повеќе може да не е во ред или се грижите дека падот на главата или ударот во главата треба да се провери, направете го тоа. Јавете се на вашиот лекар или одете во собата за итни случаи.
Одмор. Одморот е еден од најважните третмани за потрес на мозокот бидејќи му помага на мозокот да заздрави. Одморете се речиси целосно првите неколку дена по повредата на главата, а потоа полека почнете да го „вежбате мозокот“. Неискористениот, „застоен“ мозок останува стагниран ако не се користи и го продолжува закрепнувањето. Но, преголемата употреба го престимулира мозокот и може да предизвика враќање или влошување на симптомите. Земете бавен пристап. Идентификувајте и избегнувајте или ограничете го вашето време да правите работи што предизвикуваат симптоми. На пример, ако симптомите се зголемуваат со силна светлина на компјутер или паметен телефон, приспособете ја поставката за осветленост, носете очила за сонце или строго ограничете го вашето време на овие уреди. Олеснете во вообичаените активности полека, не одеднаш.
Не пијте алкохол без оправдување на вашиот лекар. Алкохолот и другите лекови може да го забават закрепнувањето и да ја зголемат можноста за понатамошна повреда.
Не возете додека не ве извести вашиот лекар. Времето на реакција може да биде побавно додека целосно не закрепнете.