Повеќе овошје и зеленчук, а помалку масти во исхраната го намалуваат ризикот од рак на дојка

Во најголемото истражување од овој вид учествувале околу 50 000 жени, а траело преку 20 години.

Исхраната богата со овошје и зеленчук со намален внес на масти може да го намали ризикот од заболување и смрт од рак на дојка кај жените. Во најголемото истражување од овој вид учествувале околу 50 000 жени, а траело преку 20 години. Околу половина од жените го намалиле внесот на масти за околу 20 отсто и јаделе повеќе овошје и зеленчук, но и зрна. Останатите продолжиле со вообичаените навики. Резултатите покажале дека оние кои следеле некои правила имале 5 пати помал ризик од заболување од оваа опасна болест.

Жените биле на возраст од 50 до 79 години и никогаш не болувале од рак на дојка. Без оглед на ветувачкото откритие, промените во исхраната не го намалиле ризикот од заболување од оваа болест, што и било главна задача на истражување. Статистиката покажала дека една од осум жени во некој момент се соочува со оваа болест. Промените во исхраната и вежбањето можат да помогнат.

Ескпертите наложуваат резултатите да се земат со доза на сомнеж, но се покажало дека жените во менопауза кои не боледувале од рак на дојка можат во голем дел да го намалат ризикот на кој се изложени. Дури и малите промени можат да дадат добри резултати на долги патеки.