Правилно одржување хигиена во кујната

Правилната хигиена на рацете пред и за време на приготвувањето на храната се подразбира, но што е со скриените бактерии на даската за сечкање?! За да се избегнат евентуалните труења мошне е важно после секоја употреба (особено после сечење месо и риба) добро да ја измиете и исушите даската.

Сменете ја штом видите дека е избраздена од сечење затоа што тогаш правилното чистење е отежнато. И кујнското сунѓерче со кое ја миете и крпата со која ја бришете мораат да бидат чисти, се разбира. Повремено оставете ја да отстои во врела вода затоа што високата температура ги убива микробите каде и да се кријат.