Предизвикувачи на стрес: Идентификувајте ги и ослободете се од нив

Секојдневната изложеност на стрес може да има многу негативен ефект врз вашето здравје

Погледнете кои се симптомите на стрес и како да се ослободите од нив.

Симптоми

 • Чести главоболки и стискање на вилицата или болка;
 • Чкрипење со забите;
 • Пелтечење и прекинување на говорот;
 • Треперење на телото, треперењето на усните, рацете;
 • Болка во вратот, грбот и мускулни грчеви;
 • Лесна зашеметеност, слабост, вртоглавица;
 • Тинитус (зуење во ушите) или други непостоечки звуци;
 • Често црвенеење и прекумерно потење;
 • Ладни раце или испотени дланки;
 • Сува уста и проблеми со голтањето;
 • Чести настинки, херпес и инфекции;
 • Чести осипи и необјасниво чешање;
 • Посилни и почести напади на алергија;
 • Киселина, абдоминална болка, гадење;
 • Прекумерно подждригнување, надуеност и ветрови;
 • Дигестивни проблеми, чест запек или дијареја;
 • Отежнато дишење, често воздивнување, недостаток на воздух;
 • Ненадејни напади на паника;
 • Болка во градите, чукање на срцето;
 • Често мокрење и необјаснива жед.

Пет методи на борба против стресот 

Постојат пет методи со кои можете да се борите против стресот, вели познатиот американски психолог д-р Френк Лаулис. Најпрво, мора да ги запрете стресните мисли, а вториот чекор е отфрлањето на стресот, кој самите сте си го натовариле. „Поминете низ дневниот распоред или стресната ситуација и запрашајте се колку е тоа воопшто важно. Постојат работи кои лесно можеме да ги отфрлиме“, советува д-р Лаулис.

Третата техника е работа на позитивно размислување и подигање на енергијата. Еден од начините за тоа е редовното вежбање, но и најмалку половина час релаксација. Одвојте време да вежбате на новото „Јас“, т.е. на новиот начин на размислување и прославете кога ќе се изборите против стресот. Имајте на ум дека сите реагираат поинаку на стресот и дека кај секој сите методи нема да делуваат исто. Некој, на пример, се релаксира со трчање, а за некој трчањето предизвикува уште поголем стрес.


Најпрво мора да ги запрете стресните мисли


Стимулирајте го парасимпатичниот нервен систем со длабоко дишење. Обидете се да дишете од дијафрагмата и користете ги двете ноздри. Замислете дека вдишувате „добар“ или „чист“ воздух, а ги испуштате сите отрови и лоши мисли од телото. Визуелизирајте го исфрлувањето на лошиот здив. Целта на прогресивната релаксација, која ја развил д-р Едмунд Џејкобсон е да научите постепено да го опуштате телото. Тргнете од дланките, рацете, рамената, вратот, лицето, грбот, стомакот, нозете, стапалата и задникот. Стегајте ги и опуштајте ги мускулите точно по тој редослед. На тој начин ќе го „присилите“ телото да се смири.