Предупредувачки знаци за срцев удар-неколку факти што секој треба да ги знае

Срцев удар најчесто произлегува од атеросклероза (масни натрупувања) во артериите што ги носат крв до срцевиот мускул. Натрупувањето на наслагите го стеснува во внатрешноста на артериите, што го отежнува протокот на крв. Ако плочата во срцевата артерија пукне (се отвори), а се формира згрутчување на крвта. Згрутчувањето дополнително го блокира протокот на крв. Кога целосно ќе го запре протокот на крв во дел од срцевиот мускул, се јавува срцев удар. Потоа делот на срцевиот мускул снабден од таа артерија почнува да умира.

Предупредувачки знаци за срцев удар. Фатете ги знаците рано, можат да ви го спасат животот. Не чекајте да добиете помош ако искусите какви било предупредувачки знаци за срцев удар. Некои срцеви удари се ненадејни и интензивни, но други започнуваат бавно, со блага болка или непријатност. Обрнете внимание на вашето тело и јавете се на 194 или кај Вашиот приватен давател на здравствени услуги-итна помош  ако  почуствувате:

Непријатност во градите. Повеќето срцеви удари вклучуваат непријатност во центарот на градниот кош што трае повеќе од неколку минути – или може да исчезне и потоа да се врати. Може да се чувствува како непријатен притисок, стискање, исполнетост или болка.
Непријатност во други области на горниот дел од телото. Симптомите може да вклучуваат болка или непријатност во едната или двете раце, грбот, вратот, вилицата или стомакот.
Скратен здив. Ова може да се случи со или без непријатност во градите.
Други знаци. Други можни знаци вклучуваат ладна пот, гадење или зашеметеност.

Симптомите варираат помеѓу мажите и жените:
Како и кај мажите, најчестиот симптом на срцев удар кај жените е болка во градите (ангина) или непријатност. Но, жените може да искусат други симптоми кои обично се помалку поврзани со срцев удар, како што се отежнато дишење, гадење/повраќање и болки во грбот или вилицата.

Не двоумете се да се јавите на  194 за Македонија, или кај Вашиот приватен давател на здравствени услуги -итна помош
Научете ги знаците на срцев удар и, дури и ако не сте сигурни дека се работи за срцев удар, проверете го.

Минутите се важни. Брзата акција може да спаси животи – можеби ваши.

Јавете се на 194  ако искусите предупредувачки знаци за срцев удар. Речиси секогаш тоа е најбрзиот начин да се добие спасувачки третман.

Тимот на итна медицинска помош (ЕМС) може да започне со лекување кога ќе пристигне. Персоналот на ЕМС е исто така обучен да обезбедува напори за реанимација на некој чие срце застанало. Луѓето со болка во градите кои пристигнуваат со брза помош може исто така да добијат побрз третман во болница.

Од многу причини, најдобро е да се јавите на 194 за да може искусен тим на ЕМС да започне со лекување и да организира брз транспорт до собата за итни случаи.

Срцев удар најчесто произлегува од атеросклероза (масни натрупувања) во артериите што ги носат крв до срцевиот мускул. Натрупувањето на наслагите го стеснува во внатрешноста на артериите, што го отежнува протокот на крв.
Ако плочата во срцевата артерија пукне (се отвори), а се формира згрутчување на крвта. Згрутчувањето дополнително го блокира протокот на крв. Кога целосно ќе го запре протокот на крв во дел од срцевиот мускул, се јавува срцев удар. Потоа делот на срцевиот мускул снабден од таа артерија почнува да умира.
Оштетувањето се зголемува колку подолго артеријата останува блокирана. Во  некои случаи, може дури и да умре. Откако ќе умре тој мускул, резултатот е трајно оштетување на срцето. Износот на оштетување на срцевиот мускул зависи од големината на површината обезбедена од блокираната артерија и времето помеѓу повредата и третманот. Блокираните артеријата треба да се отвори што е можно поскоро за да се намали оштетување на срцето.
Згрутчување во коронарна спречување на артериите протокот на крв.

Комплетен извор:ТУКА