ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа зима се можни целосно нови соеви на КОВИД-19

 “Може да се појави потполно нова варијанта која денес не сме во состојба да ја предвидиме“, изјави шефот за вакцини на ЕМА, Марко Кавалери.

Оваа зима би можело да се појават потполно нови варијанти на КОВИД-19, соопшти Агенцијата за лекови на Европската унија (ЕМА), но постоечките вакцини би требало да ги заштитат луѓето од сериозни исходи од болеста и смрт.

Додека ЕУ се подготвува да започне кампања за вакцинација воочи бранот нови случаи на коронавирус подоцна оваа година, Европската агенција за лекови (ЕМА) нагласи дека вирусот сè уште циркулира и брзо се развива.

 “Може да се појави потполно нова варијанта која денес не сме во состојба да ја предвидиме“, изјави шефот за вакцини на ЕМА, Марко Кавалери.

Затоа европската стратегија е да има широк спектар на ажурирани вакцини кои се приспособени да одговорат на новите варијанти.

ЕМА неодамна одобри вакцини од Фајзер и Модерна кои се прилагодени да се борат против подваријантата BA.1 на омикрон.

Верзијата на Фајзер ажурирана за доминантните соеви BA.4 и 5 треба да биде одобрена во средината на септември, додека сличната вакцина на Модерна исто така е во подготовка.