Прегласната музика го оштетува слухот повеќе од пневматска дупчалка

Прегласното слушање музика од мп3 плеер го оштетува звукот повеќе од пневматска дупчалка, која произведува звук од 110 децибели

Најмалку една од десет личности кои често слушаат музика на мп3 не се штеди да го зголеми звукот до крај не размислувајќи дека таа јачина предизвикува поголеми оштетувања на слухот отколку работата на градилиште. Прегласното слушање музика на мп3 плеер го оштетува слухот повеќе од пневматска дупчалка, која произведува просечен звук од 110 децибели, покажало едно британско истражување.

Исто така, еден од шест испитаници слуша погласно музика на својот мп3 отколку што се создава врева за време на полетување на авион, востановиле истражувачите. Од друга страна, и кога звукот на слушалките е подесен така да стои на средина и понатаму се создава оштетување затоа што јачината на овој звук одговара на вревата што би ја произвел вресок на стотина деца во исто време.

На прашањето дали се свесни за оштетувањата кои ги прави нивното омилено хоби, повеќето испитаници не знаеле што да одговорат, туку само се смешкале. А со оглед на тоа дека работниците на градилиштата носат заштита за ушите додека ја обавуваат работата, би требало сериозно да размислиме за тоа колку самите си штетиме на слухот додека уживаме во омилената музика и да се запрашаме дали толкава бука ни е потреба, порачуваат стручњаците.